DRI uputila zahtev za razrešenje odgovornog lica: Gradski Zavod za izgradnju Beograda teško kršio obavezu dobrog poslovanja 1Foto: Pixabay/Aymane Jdidi

Gradski Zavod za izgradnju Beograda je teško kršio obavezu dobrog poslovanja, zbog čega je upućen zahtev za razrešenje odgovornog lica u Zavodu – saopštila je danas Državna revizorska institucija (DRI) Srbije.

DRi je revizijom finansijskih izveštaja Zavoda za 2021. godinu utvrdila nepravilnosti za koje je Zavod bio obavezan da preduzme mere ispravljanja i o tome obavesti DRI.

Odgovorno lice Zavoda je u ostavljenom roku dostavilo Odazivni izveštaj o merama koje je preduzelo radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti otkrivenih u postupku revizije, ali u tom izveštaju, navela je DRI, nisu iskazane mere ispravljanja svih utvrđenih nepravilnosti.

Prilikom ocene tog izveštaja DRI je utvrdila da nisu dostavljeni dokazi o otklanjanju nekih materijalno značajnih nepravilnosti. Zato je DRI sprovela reviziju odazivnog izveštaja u kojem je utvrđeno je da gradski Zavod za izgradnju Beograda teško krši obavezu dobrog poslovanja jer nije otklonio materijalno značajne nepravilnosti koje su otkrili državni revizori.

Te nepravilnosti se odnose na neslaganje u iskazivanju potraživanja i obaveza u poslovnim knjigama Zavoda i poslovnim knjigama komintenata Zavoda.

U poslovnim knjigama je Zavod iskazao veća potraživanja od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u iznosu od 146.409.000 dinara i manje obaveze u iznosu od 455.951.000 dinara u odnosu na vrednosti pozicija u poslovnim knjigama Direkcije.

Zavod je iskazao potraživanja po osnovu poreza na prenos apsolutnih prava u iznosu većem od 19.816.000 dinara i obaveze po istom osnovu u iznosu manjem od 42.310.000 dinara, u odnosu na vrednosti pozicija u evidencijama Poreske uprave.

Takođe, nije otklonjena značajna nepravilnost koja se odnosi na to da Zavod na kraju izveštajnog perioda nije ocenio da li je umanjena vrednost zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda koje iskazuje u poslovnim knjigama u iznosu od 108.348.000 dinara i koji potiču iz ranijih godina.

DRI je o teškom kršenju obaveze dobrog poslovanja obavestila Skupštinu Srbije i Skupštini Grada Beograda uputila zahtev za razrešenje odgovornog lica Zavoda za izgradnju Beograda.

Po Bilansu uspeha Zavoda za izgradnju Beograda za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine, koji je razmatran u okviru revizije odazivnog izveštaja, ukupni prihodi Zavoda iznose 71.122.000 dinara, navodi se u saopštenju DRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari