Drva isplativa, etažno grejanje, butan i lož ulje skupi 1Foto: Aleksandar Veljković

Kada je reč o potrošačima koji u svojim domovima nemaju centralno grejanje u nastupajućoj zimskoj sezoni najniže troškove energije za grejanje, imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama ( 4.650 dinara po kvadratnom metru) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, primera radi 65 odsto.

Tako će, prema podacima Agencije za energetiku, vlasnici domova veličine 60 kvadratnih metara tokom grejne sezone, koja počinje 15. oktobra a završava 15. marta, za nabavku svog ogreva potrošiti 38.300 dinara.

Značajno veće troškove, oko 62.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 6.350 dinara po kubnom metru) i imaju peći niže efikasnosti.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (48.000 do 52.000 dinara).

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 60.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 48.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna struja. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto i iznosi oko 69.000 dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata, koja je potrebna za grejanje stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 128.000 dinara za struju, 127.000 za propan butan gas, odnosno 120.000 dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu, niže su cene lož ulja za 18 odsto i propan butan gasa za pet odsto. Ostale cene nisu bitno promenjene. Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Najkvalitetnije, najefikasnije i najisplativije grejanje svakako da imaju građani koji se toplotnom energijom snabdevaju daljinskim sistemom grejanja međutim oni se ne mogu po cenama koje plaćaju porediti sa drugim potrošačima jer za razliku od njih toplanama uglavnom plaćaju grejanje tokom cele godine zarad potreba održavanja daljinskog distributivnog sistema.

Cena daljinskog grejanja u Srbiji nije jedinstvena, varira od grada do grada u zavisnosti od odluka lokalne samouprave. Primera radi zagrevanje stana od 60 kvadrata u Beogradu godišnje košta 78.148 dinara.

Cena grejanje u zimskoj sezoni:

  • jeftinija drva 38,3 hiljade dinara
  • centralno grejanje 78,1 hiljadu dinara * cena za godinu dana
  • prirodni gas 42.000 dinara
  • ugalj „banovići“ 47,6 hiljade dinara
  • TA punjenje samo noću 47,8 hiljada dinara
  • ugalj „vreoci“ 48,6 hiljada dinara
  • ugalj lignit 51,9 hiljada dinara
  • pelet 60,4 hiljada dinara
  • drvo skuplje 61,8 hiljada dinara
  • TA dopunjavanje danju 68,8 hiljada dinara
  • lož ulje 120 hiljada dinara
  • propan butan 126,5 hiljada dinara
  • grejna tela i kotlovi 127,9 hiljada dinara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari