Država ćuti o radovima na privatnom placu bez eksproprijacije 1Foto: Mirjana Stevanović

„Kao društveno odgovorna kompanija iskoristili bismo ovu priliku da Vam se zahvalimo što ste nas kontaktirali i što, kao i mi, brinete o svim direktnim i indirektnim učesnicima na projektu obilaznice oko Beograda.“

Tako glasi deo ljubazno sročenog odgovora kineske kompanije Power Construction Corporation of China Limited, na pitanje Danasa kako je moguće da se radovi na pomenutoj obilaznici vrše preko privatne parcele koja još nije eksproprisana.

Podsetimo, naš list juče je objavio priču o Radivoju Jovanoviću, vlasniku na čijoj parceli su u martu počela iskopavanja radi formiranja trase obilaznice od tunela Straževica do Bubanj Potoka, a proces eksproprijacije dela zemljišta pokrenut je šest meseci kasnije. Istovremeno, bez znanja vlasnika kroz njegovo zemljište provučen je i ukopan kabl od 10.000 volti kojim se obezbeđuje struja za objekte sa druge strane planiranog puta, jer su bandere sa kojih se do sada vršilo napajanje isključene.

U Republičkoj građevinskoj inspekciji, prema tvrdnji Jovanovića, priznali su da se radovi na projektu obilaznice vrše bez potrebnih dozvola, ali da neće biti zaustavljeni jer je reč o državnom poslu. U Ministarstvu građevinarstva to nam nije potvrđeno ni demantovano. Naime, nismo dobili nikakav odgovor na pitanje kako je moguće da se gradi preko privatnih parcela a da se vlasnik čak i ne obavesti o tome. To smo pitali i nadležna javna preduzeća, ali u JP Putevi Srbije uputili su nas na Koridore Srbije, a iz Koridora – na Puteve. Nešto konkretniji bili su u kineskoj kompaniji koja je izvođač na ovom priojektu.

„Za sve zvanične izjave u vezi sa projektom obilaznice oko Beograda molimo Vas da kontaktirate Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije (kao Investitor/Finansijer) i JP Putevi Srbije (kao Korisnik)“, naveli su u odgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari