Država najavila 300 miliona dinara za užički aerodrom Ponikve 1Foto: N. Kovačević

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća Aerodromi Srbije, saopštio je da će Vlada Srbije, tokom ove godine, uložiti 300 miliona dinara u radove na aerodromu Ponikve, kod Užica.

Zdravković je to rekao, nakon današnjeg razgovora u Užicu sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević.

„Zahvaljujući podršci Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u ovoj godini je opredeljeno 300 miliona dinara za razvoj aerodroma Ponikve. Razgovarali smo i o projektno-tehničkoj dokumentaciji i svim koracima koje je neophodno preduzeti u narednim danima, kako bi se ova investicija što pre realizovala“, rekao je Zdravković.

On je dodao da je planirano da se „tokom prve faze radova osposobi kompletna poletno-sletna pista od 3.087 metara i da se izgradi rulna staza sa platformom za parkiranje dva aviona“.

„Razgovarali smo i o dovođenju infrastrukture do samog kompleksa, kao i o potencijalnom kompletnom infrastrukturnom povezivanju aerodromskog kompleksa sa budućim saobraćajnicama, koje se povezuju sa novim auto-putem“, dodao je direktor Aerodroma Srbije.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojevć je objasnila da će lokalno JP Užice razvoj „biti uključeno u taj projekat i da će obezbediti kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za dobijanje uslova za realizaciju tog projekta“.

„Uradili smo plan aktivost i, nakon rekonstrukcije piste, uslediće ostali infrastrukturni radovi koji će omogućiti da se aerodrom konačno koristi u komercijalne svrhe“, kazala je gradonačelnica.

Nekadašnji vojni aerodrom Ponikve, koji je uništen 1999. godine u NATO bombardovanjau, delimično je obnovljen i, prema obećanju Alekandra Vučića, trebalo je već da fukncioniše. Vučić je, na predizbornom skupu SNS u Užicu, u aprilu 2016. godine, obećao je da će „do kraja avgusta te godine aerodrom Ponikve biti otvoren za saobraćaj“, ali to obećanje nije ispunio.

U septembru 2019. godine, tadašnje gradsko rukovodstvo, takođe naprednjaci, a po ugledu na čelnike Niša i Kraljeva, odlučilo je da aerodrom ustupi državi jer, kako je obrazloženo, Grad nema finansijskih i kadrovskih resursa za obnovu te vazdušne luke. Tom odlukom, osim aerodroma, država je postala vlasnik celog aerodromskog komplesa od oko 540 hektara zemljišta i 19 objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari