Predsednik Udruženja privatnih benzinskih pumpi: Država nije smanjila nego je povećala cenu akciza na gorivo 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Poslednjom odlukom Vlade Srbije cena akciza nije smanjena, kako je navedeno, nego povećana, kažu predsednik Udruženja privatnih benzinskih pumpi Milan Rakić i Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. Goran Vasić, predsednik resora za energetiku DS-a, kaže da vlada preko akciza pokušava da popuni budžet, ukazujući da se emisijom obveznica ne sakuplja onoliko novca koliko se vlast nada.

“Mi svi gunđamo, ali moramo da sipamo benzin”, rekao je Vasić u Novom danu na N1.

On objašnjava da su akcize u budžetu za prethodnu godinu učestvovale sa 12,2 odsto, a za ovu godinu su između 12 i 13 odsto.

Kako kaže, očito se vlada boji da neće uspeti da prikupi 3,5 milijarde evra kroz obveznice kao što je planirala.

Rakić ističe da bi gorivo pojeftinilo da je akciza smanjena, ali da se to nije dogodilo.

“To govori poskuplenje maloprodajnih cena derivata, to vidi svaki potrošač”, kazao je Rakić.

Mićović dodaje da je “svima u našoj branši” jasno da je u pitnaju vraćanje dela akcize koja je bila smanjena.

Vlada Srbije je krajem aprila donela odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa na derivate nafte, ali te iste akcize su prethodnom odlukom, koja je važila do kraja aprila, bile smanjene za 20 odsto – dakle radi se o povećanju cena akciza a ne o smanjivanju.

Rakić kaže da se “cela hajka” vodi protiv privatnih “pumpadžija”, kao da su oni krivi za cene.

Prema njegovim rečima, ako “ne znamo da izbalansiramo” tri parametra – rafinerijsku cenu, dažbine i malprodajnu maržu – “onda stvarno imamo problem na tržištu”.

Mićović ističe da kad se uvode ograničenja ne možemo govoriti da tržište postoji, i da tržišni mehanizmi tada ne funkcionišu.

Velike cene derivata nafte smanjuju promet i sele potrošnju u susedne zemlje, istakao je on.

“Malorpodaja je u velikom problemu”, kazao je Mićović.

Vasić smatra da vlada pod hitno treba da napusti “linearan pristup” svim potrošačima naftnih derivata i da najviše olakša poljoprivredi, jer za krizom energenata dolazi kriza hrane.

Pre svega je važno da Srbija ima dobru međunarodnu komunikaciju sa energetskom zajednicom, jer tkao može dobiti pomoć u pregovaranju i plaćanju, smatra on.

Rakić se slaže da vlada treba da obezbedi poljoprivrednicima gorivo, na primer tako što će davati subvencije po litru energenta.

“Moja prognoza je nikad više neće biti jeftini energenti – nikada više”, ocenio je on.

Vasić smatra da je dugoročno prikupljanje novca kroz akcize loše jer obara konkurentnost privrede i ruši druge izvore prihoda.

On navodi primer Mađarske, gde je poljoprivrednicima dozvoljeno da traže povraćaj dela sredstava nakon plaćanja goriva.

“Mi se nalazimo u jednom neregularnom momentu, gde je potrebna određena pažnja države i pre svega da zaštiti bitne segmente privrede i stanovništva”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari