Državi zaštitni paket u RTB Bor 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Kompanija koja bude spremna da dokapitalizuje RTB Bor sa 300 do 330 miliona dolara, a da se taj novac iskoristi isključivo za investicije, biće vrlo atraktivan potencijalni strateški partner.

Pažljivo nijansiramo razvojne ciljeve i pokušavamo da uspostavimo pravila igre na takav način da, u utakmici za strateškog partnera, dobijemo „igrača“ koji će deliti našu viziju budućeg razvoja „Bora“. Ne znam kakve će nam opcije doneti proces izbora strateškog partnera, ali znam da će država, bez ikakve sumnje, zadržati zaštitni paket koji ne mora nužno da bude većinski. Nećemo da žurimo i nemamo rokove, nego cilj koji smo sami postavili, a računam da ćemo do maja-juna definisati reference tendera i onda objaviti proceduru za strateško partnerstvo za RTB – izjavio je danas u Boru ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, podvlačeći da se ne radi ni o kakvom prolongiranju objavljivanja tendera za strateško partnerstvo jer, kako kaže, „ne postoje rokovi koje neko diktira“.

Prilikom posete Boru od ministra rudarstva je moglo da se čuje da će pažljivim nijansiranjem razvojnih ciljeva pokušati da se uspostave pravila igre na takav način da se, u utakmici za strateškog partnera, dobije „igrač“ koji će sa Vladom Srbije deliti viziju budućeg razvoja „Bora“.

Reč je o značajnim investicijama u nove rudnike, o povećanju proizvodnje bakra iz sopstvenih sirovina na 80 hiljada tona godišnje i održavanju postojeće zaposlenosti. Da bi se sve to ozbiljno i temeljno pripremilo, potrebno nam je za nijansu više vremena. Nećemo da žurimo i nemamo rokove, nego cilj koji smo sami postavili, a računam da ćemo do maja-juna definisati reference tendera i onda objaviti proceduru za strateško partnerstvo za RTB. Lično verujem da ćemo dobiti atraktivne ponude i da ćemo biti na slatkim mukama prilikom izbora – navodi Antić.

Do sada su interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB Bor iskazale kompanije iz Kine, Rusije i Kanade, ministar Antić međutim ne isključuje mogućnost još nekih ozbiljnih kompanija koje još uvek nisu „deklarisale svoja interesovanja“. Njegova su očekivanja da će postojati najmanje nekoliko vrlo dobrih i referentnih ponuda koje će moći da se razmatraju i ocene da li i koliko neka odgovara našim interesima i ciljevima. Antić dodaje i da Vlada Srbije ne može doveka da bude investitor u svim segmentima života u Srbiji, i da se zato traži strateški partner za borsku kompaniju, kojoj su zbog duge apstinencije ulaganja u rudarsku proizvodnju potrebna velika ulaganja.

Moramo da obezbedimo dovoljno rude da bismo „nahranili“ modernu i ozbiljnu topionicu, a to iziskuje više stotina miliona dolara potrebnih za održavanje postojeće proizvodnje u Krivelju i Majdanpeku, ali pre svega za otvaranje novog rudnika „Cerovo“– rekao je Aleksandar Antić.

Kako se to danas čulo, Radna grupa Vlade Srbije zadužena za RTB, kojom predsedava Antić, upravo analizira mogućnosti nabavke određene opreme koja je definisana tehničkim, tehnološkim i proizvodnim potrebama borske kompanije i njenog efekta na poslovanje u ovoj godini.

Balansiramo vrednost i efekte te opreme i kako će se sve to odraziti na proces izbora strateškog partnera. Štedljiva smo Vlada i vodimo računa o svakom dinaru. Svaki dinar koji se da iz budžeta mora da bude apsolutno opravdan i triput pročešljan. Ali, verujem da će radna grupa vrlo brzo doneti odluku koja, po meni, deluje realno jer mi se čini da bi efekti investicije i nabavka opreme koju je poslovodstvo definisalo, vrlo brzo dali dobre rezultate u proizvodnji, obaška što je i cena bakra sada zaista dobra. – zaključuje ministar Aleksandar Antić.

Antrfile: Kako kaže ministar Antić dug RTB Bor prema „Mitilineosu“ biće isplaćen do kraja ove godine, a u pregovorima sa Grcima je dogovoreno da se zaustave kamate na osnovu arbitražne presude i dug otplati na četiri rate, pri čemu će najveća rata biti u decembru 2018. Sporazumom je predviđeno i da se svi preostali međusobni tužbeni zahtevi povuku, poput onog koji je protiv RTB Bor podnet sudu u Atini. Prema rečima Antića dug nije 40 miliona evra, kako su to preneli mediji, već između 32 i 33 miliona, pošto je reč o dugu u dolarima i on će biti isplaćen iz budžeta Republike Srbije. Njime nećemo opterećivati RTB Bor koji, zbog sprovođenja UPPR-a i svega ostalog što je u toku, nije u mogućnosti da to servisira, kazao je Antić.

Izgradnja novog kolektora počinje ove godine

Zbog lošeg stanja postojećeg kolektora u RTB Bor, za izgradnju novog Vlada obezbedila 1,1 milijardu dinara. U toku je faza redefinisanja projektne dokumentacije i pripreme svega što će prethoditi realizaciji tog posla. Tender ćemo sprovesti ove godine, odabrati izvođača i početi projekat, odnosno izgradnju. Izabraćemo najpovoljnijeg ponuđača koji će moći da reši potencijalno opasan problem, ali nema potrebe da s tim plašimo ljude, rekao je Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari