Državni organi ćute na zahteve bivših radnika fabrike Zastava kamioni 1Foto: www.zastava-kamioni.co.rs

Bivši radnici fabrike „Zastava kamioni“ u stečaju protestuju svakoga dana u 11 časova ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu gde traže namirenje duga za zaostale zarade od oko 130 miliona dinara koji je nastao od 2014. do 2018. godine.

Od najviših državnih organa su zatražili da im se potraživanja namire u 10 mesečnih rata do kraja godine, ali nisu dobili odgovor do četvrtka 17. marta, što je bio jedan od njihovih zahteva.

Takvu molbu su prosledili kabinetu predsednika Srbije, predsednici Vlade i Ministarstvu privrede, kao i Gradu Kragujevcu.

Kako je danas Beti rekao predstavnik radnika Milojko Popović, jedino su im se obratili predstavnici Grada uz obećanje da će im pomoći u pregovorima sa državnim organima.

Popović je rekao da, kako nema odgovora na njihove zahteve, radnici će protest organizovati u Beogradu 31. marta, pa se na svakodnevnim protestima u Kragujevcu prikupljaju potpisi radnika koji su zainteresovani za odlazak.

Prema njegovim rečima, predviđen je protest ispred Skupštine Srbije uz šetnju do Ministarstva privrede.

Popović je rekao da je u toku isplata jednokratne pomoći države za 326 radnika u iznosu od 50.000 dinara koja je dogovorena sa resornim ministarstvom u septembru prošle godine, ali je dodao da je ta isplata kasnila.

Zaposleni su u novembru primili prvi deo dogovorene pomoći od 50.00 dinara, a 40.000 im je isplaćeno u 2020. godini.

Bivši radnici „Zastava kamioni“, svoja potraživanja, za koja imaju i pravosnažne sudske presude, ne mogu da naplate iz stečajne mase.

Oni smatraju da imaju pravo na isplatu dugovanja od države budući da je Vlada Srbije prihvatila sporazum sa sindikatima Zastavinih fabrika po kojem će radnicima koji napuštaju fabriku uz socijalni program biti namirena zaostala potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari