Državni revizori utvrdili nepravilnosti u finansijskim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku 1Foto: Pixabay/Angelo Giordano

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas da je utvrdila nepravilnosti u finansijskim izveštajima Republičkog zavoda za statistiku za 2021. godinu zbog čega je u izveštaju o reviziji tih dokumenata dala mišljenje sa rezervom.

„Rashodi i izdaci u iznosu od 79,5 miliona dinara pogrešno su evidentirani i iskazani u Izveštaju o izvršenju budžeta, a manje je evidentirana iskazana vrednost zgrada i objekata za oko 1,2 miliona dinara“, navodi se u izveštaju DRI.

Dodaje se da su promene na obavezama prema dobavljačima za PTT usluge evidentirane na osnovu nevalidne računovodstvene dokumentacije, odnosno na osnovu avansnih računa, umesto na osnovu primljenih faktura o izvršenoj usluzi.

Zavod nije 31. decembra izvršio usaglašavanje stanja potraživanja od fondova po osnovu isplaćenih naknada zaposlenima, utvrdili su državni revizori, kao i da je urađen otpis potraživanja od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 981.000 dinara i Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijat za dečju zaštitu u iznosu od 106.000 dinara, bez validne računovodstvene dokumentacije, odnosno bez dokumentacije koja potvrđuje osnov i vreme nastalog potraživanja.

Takođe, Zavod ne raspolaže sa dokumentacijom na osnovu koje je evidentirano i iskazano potraživanje od fondova po osnovu isplaćenih naknada zaposlenima u iznosu od 494.000 dinara.

Iz poslovnih knjiga Zavoda izbrisana je evidencija za 2021. godinu o nastalim obavezama i izmirenju obaveza prema dobavljaču Naftna industrija srbije (NIS).

Po nalazu DRi, Zavod nije uspostavio adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole u delu koji se odnosi na računovodstveni sistem i računovodstvene kontrolne postupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari