DS: Nastavlja se maćehinski odnos države prema građanima 1Foto: Printscreen/Pink

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da najava ograničenja cena određenih namirnica iz potrošačke korpe ne znači da standard građana neće nastaviti da opada, uz ocenu da država nastavlja da se maćehinski odnosi prema građanima dok uvoznički lobi zadovoljno trlja ruke.

U saopštenju DS navodi se da najnovija najava ograničenja cena uz uporedo novo upumpavanje novca u ekonomiju i potrošnju, u teoriji predstavlja nešto slično tome da se daje gas i koči u isto vreme.

Problem je, međutim, u tome što se u našoj praksi to dešava u trenutku kada su povećane akcize, dok se najavljuje povećanje minimalca kao i rast cena energenata. Zbog svega toga mali i srednji proizvođači će biti pogotovo pogođeni, jer će se ove mere direktno odraziti na njihovu profitabilnost, smatra DS.

Prema DS, kada se na sve to doda i katastrofalno stanje u poljoprivredi, koja je pogotovo pogođena svinjskom kugom, dolazi se do zaključka da država zaista ne želi dobro svojim građanima.

„U takvim uslovima neki neće imati računicu da proizvode, ali će uvoznici zasigurno popuniti rupu u ponudi, nešto što već imamo priliku da vidimo na primeru mleka i mlečnih prerađevina iz Poljske“, navodi DS.

Kada je reč o inflacije tiče, DS ukazuje da režim nastavlja sa svojim populističkim praksama i rešavanjem problema na način da se oni zaista nikada ne reše, već se samo dotakne način na koji se problem meri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari