DS: Vreme za borbu za prava i bolji položaj rudara 1Foto:Preduzeće Resavica

Demokratska stranka čestitala je danas rudarima njihov dan uz ocenu da oni svakoga dana u lošim uslovima obavljaju veoma teške poslove.

„Nažalost, danas je više vreme za borbu za prava i bolji položaj rudara, nego za čestitanje, pošto aktuelna vlast više brine o interesima stranih investitora, a na štetu radnika“, poručio je predsednik Resornog odbora za rudarstvo i energetiku DS-A Goran Vasić povodom 6. avgusta – Dana rudara.

On je istakao da se svakodnevno sve veći broj radnika u Srbiji, kao i sami rudari, suočava sa velikim problemima po pitanju radnih prava, socijalnog i finansijskog položaja, kao i ukidanja brojnih beneficija zaposlenima, što je i primer umanjene cene noćnog rada rudara u Boru i Majdanpeku koji su zaposleni u Ziđinu.

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku neto zarada rudara i dalje je ispod iznosa prosečne potrošačke korpe, što je potpuno neprihvatljivo, i zato i samo na prevaru mogu da odvedu radnike na prijem kod predsednika države“, kazao je Vasić.

Ukazao je da je neophodna borba za „bolje uslove rada, pristojno plaćen radni sat, viši nivo zaštite na radu – za radnike i rudnike koji će državi biti preči od interesa stranih investitora“.

„Sve dok je režim Aleksandra Vučića na vlasti, jasno je da do promena neće doći, pošto će na rukovodećim pozicijama ostati nestručan i politički podoban kadar koji to neće dopustiti. Zato je prvi korak ka boljim uslovima rada za sve rudare, kao i za sve radnike u Srbiji upravo smena režima“, smatra Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari