Dve trećine samozaposlenih u EU su muškarci 1Foto: Pexels/Cottonbro

U periodu od aprila do kraja juna u EU je od ukupnog broja bilo 13 odsto samozaposlenih.

Preostali zaposleni starosti između 20 i 64 godine pretežno su bili klasifikovani kao zaposleni, njih 86 odsto, objavio je Eurostat.

Među samozaposlenima, muškarci su bili brojniji od žena, 67 odsto prema 33 odsto. S druge strane, razlika je minimalna kada se radi o zaposlenima, jer je u drugomkvartalu u EU među njima bilo 52 odsto muškaraca i 48 odsto žena.

Gledajući po starosnim grupama, najviše samozaposlenih je među starijima od 55 godina, čak 17 odsto, među najmlađim radnicima, onima od 15 do 24 godine takvih je bilo četiri odsto, a među starijima od 24, a mlađima od 55 bilo ih je 13 odsto.

Samozapošljavanje nešto je češće, navode na sajtu Eurostata, među zaposlenim ljudima koji imaju nizak nivo obrazovanja (16 odsto), sa srednjim obrazovanjem ih je bilo 12 odsto, a procenat više bilo ih je među onima sa visokim stepenom obrazovanja.

U drugom kvartalu ove godine, nešto manje od četiri odsto zaposlenih od 20 do 64 godine starosti imalo je drugi posao u EU. Zemlje sa najvećim udelom zaposlenih na dva radna mesta u EU bile su Holandija (10 odsto), Finska i Danska (po 7 odsto), Estonija i Litvanija, po šest odsto.

Drugi posao u Bugarskoj, Rumuniji i Švedskoj imalo je 0,5 odsto ili manje zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari