Dveri: Šapić kupuje turske autobuse po komadu za 600.000 evra skuplje nego pre dve godine 1foto FoNet Ana Paunković

Srpski pokret Dveri je danas saopštio da Grad Beograd mora da odustane od nove javne nabavke za kupovinu preskupih, a nepouzdanih autobusa za gradski prevoz.

Zvaničnici tog pokreta su na konferenciji za novinare rekli da sumnjaju da se koristi to što su gradonačelnik i cela gradska vlast u ostavci i funkcionišu „u tehničkom mandatu“ da bi se, verovatno zbog smanjene kontrole, na „sumnjiv i netransparentan način“ sprovela kupovina novih turksih autobusa na gas „po višestruko višoj ceni od realne“.

Po poslanice u Skupštini Srbije i šefice odborničke grupe Dveri-Patriotski blok u Skupštini Beograda ta koalicija je na sednici Skupštine grada već upozorila na moguće malverzacije i zahtevala od Šapića da se odustane od tog posla.

„Ceo posao je jako sumnjiv. Za 300 autobusa biće odvojeno 38 milijardi dinara. To su ogromne pare. Zato i smatramo da se koristi situacija da bi se u ovom vakuumu koji trenutno vlada zbog izbora koji će biti održani, izvukle velike pare“, rekla je Vasić.

Ona je dodala da su autobusi čija se nabavkaplanira „preskupi, a jako loši“.

„Pre dve godine Beograd je, odnosno Javno komunalno preduzeće Gradsko saobraćajno opreduzeće (JKP GSP), nabavilo od turskog proizvođača 100 ovakvih zglobnih autobusa na gas. Tada je cena po komadu bila 342.000 evra“, navela je Vasić.

Ona je prenea da se sada planira kupovina još 300 istovetnih autobusa i oko 20 tramvaja za 325 miliona evra: 285 miliona evra za autobuse i 40 miliona evra za tramvaje.

„To znači da će njihova cena (autobusa) biti drastično drugačija i daleko, daleko viša od one koja je plaćena pre dve godine“, naglasila je Vasić.

„Prostom matematičkom operacijom se može zaključiti da će za svaki pojedinačni autobus biti plaćen 950.000 evra“, navela je ona.

To je za preko 600.000 evra skuplje po komadu nego kada su isti ti autobusi nabavljani pre dve godine.

„To su ogromne pare, a ovako visoka cena i ogromna razlika bude sumnju i svakako bi to trebalo da ‘upali crvane lampice’ i kod policije i kod tužilaštva“, rekla je Vasić novinarima.

Ona je naglasila da iako je to „čist slučaj za Tužilaštvo“, ono se „ponaša kao da ne postoji i ne radi ništa“.

Predsednik Antikorupcijskog tima stranke Dveri Dragan Dobrašinović je naglasio da ta stranka smatra da su i prilikom prethodne nabavke turskih autobusi preplaćeni, a da je ovo sada „lopovluk neviđenih razmera“.

„Radi se o 150 miliona evra, a verovatno i više, ako se zna da je i prethodna nabavka bila prelaćena“, istakao je Dobrašinović.

Rekaoo je da se u protekle dve godine pokazalo da su turski autobusi „izuzetno lošeg kvaliteta“ i da su više u radionici i na popravci, nego na ulicama Beograda.

„Pored toga, neke studije pokazuju da je kao gorivo gas prervaziđen u zamljama Evroske unije (EU) i da se veliki gradovi preorijentišu na nabavku električnih autobusa“, rekao je Dobrašinović.

On je naglasio da Dveri smatraju da bi i „prethodna gradska vlast na čelu sa Goranom Vesićem i Zoranom Radoičićem, ali i ova na čelu sa Šapićem, morale da odgovaraju zbog pljačke Beograđana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari