E-fiskalizacija i promene: Može li u kafani da se plati karticom 1Foto: Shutterstock / Rido

E-fiskalizacija i e-fakture i dalje zadaju glavobolje privredi, računovođama i programerima, zbog novih rešenja koja, kako navode, ne pokrivaju sve aspekte našeg poslovanja.

Zbog tih problema, privreda ne može da naplati usluge od javnih preduzeća, a računovođe ne mogu da knjiže neke račune, dok je programerima stiglo upozorenje da moraju da menjaju softvere.

„I dalje postoji nelogično objašnjenje da u kafani ne možete da platite karticom„, samo je jedna od poteškoća na koju je ukazao sagovornik Infobiza Milan Oparnica iz firme Melany softver.

„Tačnije – možete u kafani da platite karticom, ali da ne stoji da ste platili karticom. To nije logično, ali je tako po pravilu. I sada je na softverašima da zabrane da u samom softveru postoji takva mogućnost, da neko to ukuca“, kaže Milan Oparnica.

Ali, dodaje – softver se prodaje firmi za koju se ne zna kako će ga koristiti.

„Mi ne znamo da li su oni ugosistelji objekat, ili imaju dodatnu delatnost. Mislim da bi oko tog pravila da ne sme da se prikazuje vrsta plaćanja, trebalo da se dogovori da se ono – ukine. Jer, nema nijedan logičan razlog zašto ne mogu da vam na računu iz kafane ili bilo kog drugog ugostiteljskog objekta piše da ste platili karticom, ako zaista jeste tako platili“, navodi sagovornik Infobiza.

Nemaju, dodaje, kome da postave pitanje – zašto to tako mora da bude.

„Ne funkcioniše veza izmedju e-fiskizacije i e-fakture za firme na budžetu. Imamo i problem da se ponovo menjaju specifikacije – kao u petak i to bez najave, kada su svi programi prestali da rade… Da bi naš softver poslao vašu e-fakturu na portal, mora to da učini u određenom formatu, na određenom jeziku. E – promenjen je jezik, nije PDV već VAT i zbog takvih nekih promena naši sistemi ne mogu više da komuniciraju. Remeti se puno toga“, ukazuje Oparnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari