EBRD obezbedila kredit od 85 miliona evra za izgradnju autoputa Niš-Pločnik 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je danas saopštila da je obezbedila 85 miliona evra kredita Vladi Srbije za finansiranje 39 kilometara autoputa Niš-Pločnik, kod Prokuplja.

Ta saobraćajanica će povezati Niš i Prištinu, nastavljajući dalje do Tirane sa završetkom u luci Drač na Jadranskom moru.

Kako je istaknuto, taj „autoput mira“ vodeći je projekat u okviru nedavno najavljenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Deonica auotputa Niš – Merdare kroz Srbiju biće dugačka 77 kilometara.

Izgradnju „autoputa mira“ u Srbiji finansira i Evropska investiciona banka (EIB) sa 100 miliona evra kredita, a sa 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava, kao i sredstva za pripremu projekata, i Evropska unija, putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Novi autoput obezbediće brži i sigurniji transport stanovnicima i preduzećima na jugu Srbije. Očekuje se i da će bolja infrastrukturna povezanost biti podsticajna za razvoj novih poslovnih prilika. Olakšan protok robe i ljudi i smanjenje troškova transporta, koje će novi autoput obezbediti, smatraju se jednim od glavnih koraka ka jačanju regionalne ekonomske saradnje Srbije, Kosova i Albanije, navodi se u saopštenju EBRD.

Ugovor o kreditu danas je sa regionalnom direktorkom EBRD za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai popisao ministar finansija Siniša Mali, saopštio je njegov kabinet,

„Nakon uspešne saradnje sa srpskim vlastima na projektima u sektoru transporta, uključujući ‘Koridor 10’, koncesiju Aerodroma ‘Nikola Tesla’ u Beogradu i projekte sa Železnicama Srbije, drago nam je što možemo da doprinesemo i izgradnji ovog novog autoputa na jugu Srbije. Ovo je investicija koja treba da doprinese razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu i olakšanoj trgovini i kretanju ljudi“, rekla je Hargitai.

Dodala je da će javni tender za radove za prvu deonicu puta biti objavljen u decembru.

U Vladi Srbije danas su sa predstavnicom EBRD-a ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor Кoridora Srbije Aleksandar Antić potpisali ugovor o projektu izgradnje autoputa NIš-Merdare ukupne vrednosti 225 miliona evra.

„Ovaj projekat je za nas veoma važan iz dva razloga. Prvi razlog je što je ovo deo Vašingtonskog sporazuma koji smo potpisali pre dva meseca, a drugi je činjenica da će ovaj autoput doprineti regionalnom razvoju, bržem protoku roba, ljudi, ali i bezbednijem saobraćaju. Sve to zajedno će dalje unaprediti ekonomsku povezanost i ekonomski razvoj celog regiona, rekao je ministar finansija.

Momirović je istakao da će ovaj projekat Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

„Politika predsednika Republike i Vlade Srbije je da ruši sve granice i da otvara ekonomsku perspektivu kako bismo svi išli napred. Vreme koje dolazi ispred nas neće biti perspektivno u smislu investicija privatnog sektora, tako da mi kao javni sektor moramo da to kompenzujemo i da održimo našu ekonomiju kako bi očuvali sve one vrednosti koje smo prethodnih pet godina kao Vlada Srbije postigli“, rekao je Momirović.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa uloženih više od 6,3 milijarde evra u 277 projeka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.