novacfoto EPA PHOTO Adrian DENNIS

Evropska centralna banka (ECB) povećala je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena. Sada je refrentna kamatna stopa ECB 3,5 odsto.

Kako je centralna banka evrozone saopštila, cene energije su značajno pale, ali pritisci na inflaciju dolaze od cena hrane, industrijskih proizvoda i usluga.

Privreda evrozone je bolja nego što se očekivalo, ali i dalje slaba, ocenila je ECB.

U saopštenju saveta guvernera ECB navodi se da je bankarski sektor evrozone otporan i sa solidnom kapitalnim koeficijentom i likvidnošću, ali se napominje i da centralna banka ima instrumente da podrži likvidnost banaka.

Procena ECB-a je da će prosečna inflacija u 2023. godini iznositi 5,3 odsto i 2,9 odsto u sledećoj godini.

Oni upozoravaju da i dalje ostaje pritisak na baznu inflaciju, kada se isključe cene energije i hrane.

Njihova projekcija je da će inflacija bez cena hrane i energije u ovoj godini biti u proseku 4,6 odsto, što je više nego što su predviđali u decembru.

Povećanje referentne kamatne stope ECB prenosi se na sve ostale kamatne stope u evrima, pa tako utiče i na dužnike koji su uzeli kredite indeksirane u evrima, ali i na deponente koji su u banke položili svoju ušteđevinu u evrima.

Na dužnike se rast kamata prenosi uglavnom preko euribora, međubankarske refrentne kamatne stope, koja se koristi prilikom indeksacije kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari