ECB preduzela mere da podrži oslabljenu privredu 1Foto: Beta/ Michael Probst

Evropska centralna banka najavila je novu rundu jeftinih zajmova bankama i pomerila najraniji datum za povećanje kamatnih stopa prema novim merama za podršku privredi evrozone koja slabi.

ECB je saopštila danas posle redovnog sastanka da najranije do kraja godine neće podizati kamatne stope. Prethodno je banka navela da bi mogla kamatne stope najranije da podigne na jesen.

Suočena sa slabim privrednim rastom i inflacijom u evrozoni banka je najavila da će u septembru pokrenuti novi talas velikih zajmova bankama.

Cilj je da se između septembra 2019. i marta 2021. obezbedi nova podrška likvidnosti bankama kojima je to potrebno da bi se zadržali povoljni uslovi kreditiranja i podstakla privreda, navela je banka u saopštenju, prenosi Frans pres.

Po oceni nekih analitičara ECB je delovala ranije nego što je očekivano što izgleda kao da ukazuje na zabrinutost da bi slabost u ekonomskom rastu mogla da bude više nego prolazna i da preti da se pretvori u trajniji nizlazni trend.

ECB sledi poteze američke centralne banke Feda u prilagođavanju svoje politike da se uskladi sa globalnom ekonomijom koja pokazuje znake teškoća. Fed je najavio pauziranje u povećanju svojih kamata, navodi agencija AP.

ECB je u decembru 2018. bila dovoljno sigurna da prekine četvorogodišnje davanje podsticaja kroz mesečne kupovine obveznica u vrednosti do 2.600 milijardi evra.

Međutim baš kada je banka prekidala svoje podsticajne mere ekonomski signali počeli su da slabe. Evrozona ima pristojnu domaću tražnju ali je pogođena slabijom globalnom trgovinom.

Banka je zadržala nepromenjene ključne kamatne stope. One su na nuli za zajmove bankama i na minus 0,4 odsto za depozite iz komercijalnih banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari