ECB zadžrala kamatnu stopu, smanjila prognozu rasta 1Foto: Beta/AP

Evropska centralna banka (ECB) je danas ostavila nepromenjenu referentnu kamatnu stopu uprkos padu inflacije i rastućem nestrepljenju tržišta da spusti kamatnu stopu koja je i dalje na rekordno visokom nivou.

Referentna kamatna stopa ostaje na svom istorijskom maksimum od četiri procenta, kakva je od oktobra, odlučila je Evropska centralna banka na sastanku saveta guvernera.

U saopštenju ECB nema naznake o tome kada bi stopa mogla da počne da se smanjuje.

Na sastanku u januaru predsednica ECB Kristin Lagard rekla je da pitanje smanjenja kamata nije bilo razmatrano i da je „preuranjeno“.

Lagard je danas rekla da se dobro nastavlja proces smanjenja inflacije u evrozoni, ali da banka još nije dovoljno sigurna oko kretanja ka cilljanih dva odsto inflacije.

„Dobro napredujemo ka našoj ciljanoj inflaciji… ali nismo dovoljno uvereni oko toga da ćemo dostići taj cilj“, rekla je Lagard novinarima i dodala da će „mnogo više znati u junu“.

ECB je danas smanjila prognozu inflacije za 2024. u evrozoni na 2,3 odsto, zbog manjeg uticaja cena energije. Ta banka očekuje da će inflacija pasti na oko dva odsto 2025. godine, kako je predvidela.

Posledica oštre monetarne politike ECB-a da bi se zauzdale cene je to što privreda u evrozoni stagnira gotovo godinu i po dana, i ekonomisti smatraju da je ta banka suviše obazriva čime može da ugrozi jačanje privredne aktivnosti.

U novim makroekonomskim projekcijama objavljenim danas, ECB je smanjila prognozu rasta BDP-a u zoni evra 2024. godine na 0,6 procenata, dok je ranije predviđala 0,8 procenata.

ECB je zadržala prognozu rasta za iduću godinu na 1,5 odsto i malo je podigla za 2026. godinu na 1,6 odsto, dok je ranije očekivala 1,5 odsto.

Finansijska tržišta očekivala su da će ECB početi da smanjuje svoju referentnu kamatnu stopu već u aprilu, ali sada računaju da će to biti u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari