Mogućnost korišćenja sredstava iz pretpristupnih EU fondova zavisi od kvalitetno napisanih projekata, a Regionalna privredna komora u Subotici pripremila se za ovaj period. Već sada ima tim obučenih ljudi koji mogu pomoći privrednicima u tome, ali je takođe započela i seriju obuka .

To je naročito važno jer ova faza pomoći zemljama kandidatima za članstvo EU podrazumeva značajna sredstva upravo za podršku razvoju preduzetništva, pre svega malim i srednjim preduzećima, a pomoć se predviđa sve do 2020. godine.

Regionalna privredna komora Subotica kroz programe edukacije želi da svoje članove upozna sa svim mogućnostima konkurisanja za ta sredstva i da osposobi preduzetnike da sami ili uz pomoć tima iz RPK na najbolji način pripreme svoje projekte. Iz iskustva zemalja koje su ovaj put već prošle, poznato je da je zbog nepoznavanja procedure ili mogućnosti koje nude fondovi ovakva šansa često ostala neiskorišćena. U Komori se nadaju da će ovakav pristup u značajnoj meri pomoći preduzetnicima, a ohrabruje i već postojeće iskustvo sa prekograničnim IPA fondovima, koje je Subotica uspela da u visokom procentu iskoristi i bude region sa najviše realizovanih IPA projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari