EIB Global odobrio 76 miliona evra zajma za unapređenje obrazovanja i rečnog transporta u Srbiji 1Alas na Dunavu Foto: J. B. K.

Ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije – EIB Global odobrio je 76 miliona evra kredita za unapređenje obrazovanja i rečnog transporta u Srbiji, objavila je danas EIB.

Banka je potpisala ugovor o zajmu u vrednosti od 40 miliona evra za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih objekata širom Srbije, a sredstva će u najvećoj meri biti uložena u regionalne centre za obuku koji pružaju stručno srednjoškolsko obrazovanje.

Kako je navedeno, nova i unapređena infrastruktura ubrzaće modernizaciju obrazovnih ustanova, poboljšati kvalitet obrazovanja, doprinoseći poboljšanju produktivnosti i mogućnostima za zapošljavanje ljudi u Srbiji.

Za ovaj sektor banka je ugovorila i dodatni kredit od pet miliona evra za projekat „Povezane škole“, za koji je 2020. godine potpisala 65 milona evra, sa ciljem uvođenja digitalnih veština i opreme u više od 1500 škola.

Takođe, EIB Global je odobrila i dodatnih 31 milion evra za projekat poboljšanja rečne transportne infrastrukture duž Save i Dunava, za koji je 2018. godine potpisala zajam u vrednosti od 100 miliona evra.

Potpredsednica odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji Liljana Pavlova rekla je da će ove nove investicije u okviru Tima Evrope pomoći Srbiji da unapredi standarde obrazovanje i rečnog transporta, što je preduslov za održivi privredni rast, bolju povezanost i razvoj ljudskog kapitala.

„Cilj obrazovnih projekata je da obezbede inkluzivan, digitalan i ravnopravan pristup obrazovanju i promovišu celoživotno učenje u skladu sa potrebama tržišta rada, što će dovesti do veće produktivnosti i prilika za zapošljavanje. Dodatna sredstva namenjena za transportnu infrastrukturu omogući će povećanje plovidbenosti, efikasnosti i bezbednosti rečnog transporta duž koridora Rajna – Dunav, centralne regionalne i evropske plovne rute“, kazala je ona.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali podsetio je da je EIB dugogodišnji partner Srbije.

„Tranšu od 76 miliona evra iskoristićemo za ulaganja u modernizaciju obrazovnih ustanova, ali i dalju obnovu i razvoj infrastrukture, što je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Želimo da dalje podižemo produktivnost naše zemlje, da i u krizi nastavimo razvoj, reforme, započeti veliki investicioni ciklus koji nam je dao rezultate, a koje naši partneri kao što je EIB uvek prepoznaju i podržavaju“, kazao je on.

Mali je istakao da će se nastaviti dalje sa ovakvim projektima i da je Vlada Srbije zahvalna EIB-u što je podržana u tom poslu.

Kako bi obeležili ove nedavno potpisane ugovore o finansiranju i razgovorali o budućoj podršci investicionim potrebama zemlje na njenom putu ka članstvu u EU, delegacija EIB Global prošle nedelje boravila je u Beogradu i održala niz sastanaka sa ministarstvima Republike Srbije.

Kako je navedeno, razgovaralo o mogućnostima za dalju podršku održivoj transportnoj i energetskoj infrastrukturi zemlje, kao i sektorima zdravstva, istraživanja i razvoja, vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda.

Na Zapadnom Balkanu EIB Global je od 2005. godine obezbedio 375 miliona evra za obrazovanje, istraživanje i razvoj, čime je doprineo izgradnji, obnovi i digitalizaciji obrazovnih i naučnih ustanova.

U istom periodu, banka je investirala 4,5 milijardi evra u sektor saobraćaja u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari