EIB sa pola miliona evra finansira pripremu plana za održivi javni prevoz Niša 1Foto: Shutterstock

Grad Niš potpisao je sporazum o saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za finansiranje izrade plana održivog javnog prevoza, koji će omogućiti gradu da strateški odlučuje o investiranju u svoju saobraćajnu mrežu što će EIB podržati sa 500.000 evra bespovratnih sredstava.

„Uzimajući u obzir postojeće navike korisnika, tendencije i strateške ciljeve opštine, plan će pomoći da se investicije optimizuju kako bi se uveo efikasniji, čistiji, komforniji i bezbedniji sistem prevoza. Očekivani benefiti tehničke pomoći su i uklanjanje teretnog saobraćaja sa postojećeg međugradskog železničkog koridora koji prolazi kroz grad“, navodi se u saopštenju EIB.

Tehnička pomoć se pruža u okviru Tima Evropa i zajedničke Inicijative za finansiranje urbanih projekata, koju su EIB i Francuska agencija za razvoj (AFD) pokrenule radi podrške ambicioznim projektima urbanog razvoja.

Liljana Pavlova, potpredsednica EIB odgovorna za aktivnosti Banke na Zapadnom Balkanu, izjavila je da je jedan od prioriteta EIB, kao klimatske banke Evropske unije, da promoviše čistiji i održiviji transport kroz modernizaciju železničkog, rečnog i gradskog saobraćaja širom Zapadnog Balkana.

„Ova tehnička pomoć će omogućiti razvoj projekata koji će doneti višestruke koristi ljudima koji žive ili se putuju u Niš, kao i ekonomske koristi koje proizlaze iz bolje povezanosti unutar grada, kao i sa okolnim opštinama. Istovremeno, to će pomoći Nišu da reši neke od izazova koje donosi urbani razvoj i klimatske promene i na taj način poboljša životnu sredinu i uslove života”, istakla je ona.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ocenila je da se Niš intenzivno širi i brzo razvija. „Frekvencija saobraća se takođe povećala, tako da će nam plan održivog gradskog prevoza omogućiti da uskladimo saobraćajnu mrežu sa novim investicionim ciklusom i strateškim usmerenjima grada Niša. Naša posvećenost smanjenju štetnih gasova i zaštiti vode, zemlje i vazduha ima veliki značaj u našim strateškim razvojnim planovima. Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom počinjemo našu saradnju sa Evropskom investicionom bankom u okviru potpisanog ugovora. Ovakva vrsta podrške i rezultati koje ćemo postići zajedno biće nam veoma dragoceni u narednom periodu”, poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari