Ekološki standardi i ljudska prava - promene za dobavljače nemačkih kompanija 1epa07478262 A small robot arranges fruits at the Piab booth at the Hannover Industry Fair (Hannover Messe) in Hanover, Germany, 01 April 2019. From 01 April to 05 April, 6,500 exhibitors from 75 countries show their products during one of the World's leading fairs for industrial goods. The main focus of the Hannover Messe 2019 is on Artificial Intelligence and the new mobile standard 5G. EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Srpske kompanije bi trebalo da svoje poslovanje zasnuju na postulatima održivosti i zelenim ciljevima, rečeno je na konferenciji „Transformacija ka održivoj budućnosti“ koju su organizovale Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) i kompanija Simens.

 

Učesnici konferencije su naglasili da održivi razvoj mora da bude zadatak države, biznisa, struke, potrošača ali i svih gradjana.

Srpske kompanije koje teže da budu deo nemačkih i evropskih lanaca snabdevanja, moraće da preduzmu konkretne akcije u oblasti održivog razvoja i da svoje poslovanje usklade sa najnovijim ekološkim standardima, ali i sa procedurama koje se tiču ljudskih prava na radnom mestu“, rekao je član Upravnog odbora AHK Srbija Ivan Smiljković.

On je podsetio da će u Nemačkoj od prvog januara sledeće godine stupiti na snagu novi zakon o dobavljačkim lancima, prema kojem će sve kompanije sa više od 3.000 zaposlenih morati da godišnje izveštavaju vladu o statusu osnovnih ljudskih prava i poštovanju ekoloških odredbi u lancima snabdevanja.

Smiljković je podsetio da AHK Srbija već sprovodi projekat „Young Energy Europe“ koji omogućava mladim profesionalcima usavršavanje u oblasti energetske efikasnosti, kao i da uskoro pokreće Business Desk za zeleni vodonik kao podstrek privredi za pokretanje održivih projekata i obuke za upravljanje emisijama ugljen-dioksida u kompanijama.

Generalna direktorka Simensa za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju Medeja Lončar istakla je da se ova kompanija obavezala da do 2030. bude karbon neutralna, a da za 20 odsto smanji CO2 otisak kod svojih dobavljača.

Prema njenom mišljenju, zelena transformacija, napredne tehnologije i stalne inovacije u industriji su odgovor na brojne izazove sa kojima se privreda susreće.

„Ova godina sa nepogodama širom sveta pokazala nam je kako će svet izgledati ukoliko se ne uhvatimo u koštac sa problemima. Podatak da smo već 8. jula 2022. u Srbiji potrošili sve prirodne resurse za ovu godinu znači da danas trošimo resurse za buduće generacije. Upravo zato, održivim razvojem moramo da se bavimo danas kako bi naše zajedničko sutra bilo izvesno“, rekla je Lončar.

Prema njenim rečima, održiva ekonomija nije moguća bez inovativnih rešenja, a kompanije koje osmišljavaju i ulažu u njihov razvoj imaju veliku odgovornost u postizanju ciljeva održivog razvoja.

„Svesni smo toga da lideri u branši treba da budu i lideri u održivom poslovanju, ali važno je shvatimo da je ovo zadatak za celo društvo“, rekla je Lončar.

U okviru konferencije „Transformacija ka održivoj budućnosti“ održan je i panel na kojem su predstavnici privrede i struke diskutovali o tome kako bi trebalo poslovati odgovorno u izazovnim vremenima i na koji način kompanije mogu da transformišu svoje poslovanje ka održivoj budućnosti.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Željko Đurišić istakao je da ključno pitanje budućnosti nisu resursi, već skladištenje energije.

„Edukacija je takođe važna i treba da počne od škola. Zašto svaka škola u Srbiji ne bi bila kupac-proizvođač, jer bi na taj način 80 odsto energije koju potroši mogla da proizvode na svom krovu“, rekao je on.

Predstavnik Elektromreže Srbije (EMS) Nebojša Petrović istakao je da je za ovu kompaniju energetska efikasnost ključna i da su u tom delu u evropskom vrhu sa nivoom gubitka od dva odsto, dok je predstavnik kompanije Henkel Srbija Miloš Đukanović rekao da se bliži trenutak za sve dobavljače u Srbiji „kada će biti u obavezi da posluju održivo i odgovorno“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.