Ekološki ustanak pozvao građane da podnesu primedbe na Prostorni plan područja Avala - Kosmaj 1Foto: Dejana Majstorović

Ekološki ustanak pozvao je danas građane da do 2. februara ove godine, ako imaju, ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije podnesu primedbe na izradu Prostornog plana područja posebne namene Avala – Kosmaj, kojim se planira eksploatacija i istraživanje ruda na tom staništvu brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

„U toku je rani javni uvid povom izrade Prostornog plana područja posebne namene, predela izuzetnih odlika Avala – Kosmaj, kojim se planira eksploatacija i istraživanje ruda na ovom staništvu brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Ovo područje je bogato i vodama, te bi obuhvatom ovog plana 450 kvadratnih kilometara za eksploataciono polje, bilo trajno narušeno i uništeno područje posebne namene“, navedeno je u saopštenju Ekološkog ustanka.

Dodaje se da i pored postojeće Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala – Kosmaj koja predlaže da ne bi trebalo održavati i razvijati rudarsku proizvodnju na ovom području, Vlada Srbije i resorno ministarstvo, „rukovođeni pohlepom za pretvaranjem ove zemlje u tuđe rudarske kolonije“, preispituje tu Uredbu.

Vlada to, kako je navedeno, obrazlaže „održivim razvojem, zaštitom životne sredine i valorizacijom vrednosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari