Ekonomija posustaje, ali ne i školarine na Beogradskom univerzitetu (VIDEO) 1Foto: Miloš Đošić

Zbog pandemije virusa korona čitav svet ulazi u recesiju, a posustaje i domaća ekonomija, ali ne i školarine na visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Beogradu (BU).

„Fakulteti izlaze u susret, u onoj meri koliko mogu da pomognu najugroženijim studentima. Jedan od načina kako se olakšava ta situacija je da se studenti izbore za budžetski status“ – izjavila je za Danas rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

Cene studiranja na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu su prilično visoke u poređenju sa standardom građana. Za akademsku godinu, studenti izdvajaju između 500 i nekoliko hiljada evra. Zbog pandemije oni su u dodatnom problemu, ali rektorka kaže da BU više ne može da izađe u susret.

„Ne vidim načina kako to može da se poboljša. Fakulteti su, praktično, već dovedeni do granica onih mogućnosti šta mogu da učine jer su, gde god su mogli, izašli u susret studentima i smanjili im, ili ih oslobodili školarina“ – istakla je Popović.

Kao mnogi Univerziteti u Evropi i svetu, Beogradski univerzitet može da uradi više, smatraju studenti okupljeni oko inicijative „Za smanjenje školarina“. Oni zahtevaju da se pronađe rešenje kako bi se troškovi smanjili za 30 odsto.

„Studenti su morali da se bore za svako pravo koje poseduju. Tako je i za dodatne rokove, ostanak u domovima, tako je i sada za 30 odsto manje školarine“ – poručio je Nikola Arsić, ispred inicijative studenata.

Prema njegovim rečima, to nisu lenji studenti koji ne žele da zagreju stolicu, već su među njima i kolegenice i kolege na budžetu koji se solidarišu sa ostalima.

„Rektorka Ivanka Popović odbija da stane uz studente, u situaciji kada studenti od Vlade zahtevaju da se ulaže u obrazovanje“ – rekao je Arsić.

Ulaganje u obrazovanje nije skupo, sudeći prema novcu koji je predviđen za projekat nacionalnog stadiona. Prema nekim proračunima, državu bi ovo umanjenje školarina koštalo oko 30 miliona evra, tek osminu od onoga što je spremna da potroši na fudbalsko igralište.

„Svoju školarinu sam finansirala radeći u ugostiteljstvu. To ove godine nije bilo moguće, a 90 posto mojih prijatelja je takođe radilo u ugostiteljstvu i izdržavalo na fakultetu“ – rekla je za Danas studentkinja BU na samofinasiranju.

Dok sistem ignoriše problem, mladi traže način da dođu do novca i nastave svoje školovanje. Iz ankete saznajemo da su najčešće angažovani na povremenim poslovima i delom, ili potpuno, zavise od budžeta svojih roditelja. Kažu da je teško kombinovati različite poslove i obaveze na fakultetu, ali još teže platiti troškove kada posla nema.

Rektorka BU: Visoko obrazovanje nikada nije bilo besplatno

„Visoko obrazovanje nikada nije bilo besplatno, samo se postavlja pitanje ko ga je plaćao“, izjavila je Rektorka Beogradskog Univerziteta Ivanka Popović za Danas, odgovarajući na pitanja građana sa Tvitera.

Ona je dodala, kako na pitanje besplatnog studiranja na nivou Univerziteta, najbolje može da odgovori država.

„Ako postoji mogućnost da se obezbedi svim studentima status budžetskog studenta, to bi to pitanje rešilo. Ako tih mogućnosti nema na državnom nivou, moraćemo da ostanemo sa tim da je deo studenata u statusu samofinansirajućeg“ – objasnila je Rektorka.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Na vaša pitanja ove nedelje odgovarala je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović. #vipitate #vikend #listDanas #student #univerzitet #Beograd

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari