Ekonomista za Danas o cenama goriva: Trenutno je zatišje, u Srbiji se očekuje poskupljenje, a od poteza Nemačke zavisi stabilizacija 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Ekonomista Goran Radosavljević kaže za Danas da je činjenica da se za trenutak tržište malo stabilizovalo, ali da bilo kakva pomeranja mogla da dovedu do rasta cena.

“Imali smo najpre reakciju na početak rata, onda na puštanje rezervi i sada se malo primirilo i vidimo da su špekulanti kupili mnogo nafte i čekaju da cena poraste i neće prodavati pre toga. Veliku ulogu igra odnos evropskih zemalja prema kupovini ruske nafte, ali vidimo da Nemačka neće prestati da je kupuje, što utiče na to da cena ne nastavi da besni”, ističe Radosavljević.

Sve zavisi, kako kaže, od toga šta će se dešavati u Ukrajini, i da je što se nas tiče sa administrativnim uređenjem cena procena da će se te cene za sedam dana malo povećati.

“Cena je na severu Kosova izuzetno visoka, sigurno će se usklađivati sa tim, ali i sa cenama dizela u Roterdamu, i ta cena je izuzetno visoka”, kaže Radosavljević i napominje da nije samo cena sirove nafte reper za određivanje cena goriva.

Trenutno je, napominje, zatišje, ali naš sagovornik očekuje da će prilikom novog revidiranja cena kod nas ona otići blago na gore.

“Na svetskom tržištu sve oči će biti uprte u to šta se dešava u Ukrajini i šta se dešava u tom odnosu evropskih zemalja prema kupovini ruskog gasa. Ako se nastavi ovako, ako nastave da kupuju onda će se tržište stabilizovati, ako se uvedu sankcije onda se može očekivati rast cena”, naglašava Goran Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari