dalekovod strujaFoto: EPA/OMER SALEEM

Operator prenosnog sistema električne energije u Srbiji, Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je danas da je sa operatorom prenosnog sistema Slovenije (ELES) i berzom struje evropskih zemalja (EPEX SPOT) uspostavila prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu.

„Operator prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), Elektromreža Srbije (EMS) i berza električne energije evropskih zemalja (EPEX SPOT) uspostavljaju prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu“, navedeno je u saopoštenju.

Dodaje se da će novi pravni subjekt „Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije“ (ADEX) ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine (isporuke u kratkom roku) električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope (CSEE).

ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a.

Sporazum predvidja poslovno spajanje berze struje koja posluje na srpskom i slovenačkom tržištu (BSP) i berze električne energije u Srbiji (SEEPEX).

EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

„Na ovaj način unapredjujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbedjujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost“, rekao je generalni direktor ELES-a Aleksandar Mervar.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je osnivanje nove berze „izvanredno dostignuće koje će dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv ‘role model’ (uzor) za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi“.

U saopštenju se navodi da su poodmakli razgovori o pridruživanju i madjarskog operatera prenosnog sistema (MAVIR), a da ta inicijativa ostaje otvorena za sve druge partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.