Potpisan ugovor za vetropark "Pupin" 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Elektroprivreda Srbije“ i kompanija „Enlight K2- Wind“ potpisali su ugovore kojima se omogućava više zelene energije za snabdevanje domaćeg tržišta, na osnovu aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike, saopštilo je Ministarstvo.

Vetropark Pupin je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama.

Godišnja proizvodnja vetroparka moći će da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da je važno što će sva proizvedena energija iz te lektrane biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, čime se daje doprinos većoj sigurnosti snabdevanja.

Ona je podsetila da je država unapredila zakonodavni okvir i propise kako bi stvorila povoljan ambijent za više investicija u zelenu energiju koja će u budućnosti postati glavni domaći izvor električne energije, ali da su ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije potrebna i javna ulaganja.

Država i Elektroprivreda Srbije će značajno više ulagati u nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora, a prvi EPS vetropark će biti na mreži početkom naredne godine, kazala je Đedović-Handanović.

Prema njenim rečima, u toku su pregovori za jedan gigavat samobalansiranih solarnih elektrana sa konzorcijumom koji predvodi „Hjundai Inžinjering“ i koje će po završetku izgradnje biti u vlasništvu države.

Prioritet u investicionim planovima i najvažniji energetski projekat je reverzibilna hidroelektrana Bistrica, koja će omogućiti lakšu integraciju zelene energije na mrežu, rekla je ministarka.

Naglasila je da će se, zahvaljujući planu sistema podsticaja korišćenja OIE, obezbediti ukupno 1.300 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u trogodišnjem periodu i da se sledeći krug aukcija organizuje u ovoj godini, na kome će biti ponuđen kapacitet od najmanje 400 megavata za solarne i vetroelektrane.

Đedović Handanović je napomenula da Srbija ima značajno više sunčanih dana od Nemačke, ali da nedovoljno koristi taj potencijal.

„Vlada Srbije nastaviće da jača regulatorni okvir i čini ga još predvidljivijim, a kompanije iz privatnog sektora pozivam da kandiduju svoje projekte na narednim aukcijama i da zajedno ubrzamo put Srbije ka većoj energetskoj sigurnosti korišćenjem potencijala obnovljivih izvora energije“, poručila je ministarka.

Navela je da je za postizanje ciljeva energetske tranzicije potrebno učešće i privrede i građana, kao i da se broj prozjumera povećao sedam puta u poslednjih 18 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari