epsfoto FoNet Ana Paunković

Novi generalni direktor Elektroprivrede Srbije biće ili aktuelni v.d. te funkcije Dušan Živković, koji ima podršku članova Nadzornog odbora tog preduzeća ili Aleksandar Bjeličić, direktor EPS snabdevanja koga podržava vladajuća Srpska napredna stranka, saznaje Danas u izvorima bliskim Elektroprivredi Srbije.

Novi generalni direktor Elektroprivrede Srbije biće izabran na konkursu koji je raspisan u avgustu prošle godine a na koji se prijavilo oko 40 kandidata, od kojih je, kako se može pročitati u medijima, njih sedam ušlo u uži izbor za obavljanje te funkcije.

Prema rečima našeg sagovornika koji je želeo da ostane anoniman, određene šanse da se nađe na čelnoj poziciji u EPS-u ima i bivša državna sekretarka u Ministarstvu energetike Mirjana Filipović, jer ima podršku veoma uticajnog biznismena u energetskom sektoru, inače člana vladajuće SNS.

– Naravno, to sve pod uslovom da se ona prijavila na konkurs jer su informacije o tome oprečne – navodi naš izvor.

On dodaje da je aktuelni vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković neko koga bi članovi Nadzonog odbora najradije videli na čelu EPS-a.

– On uživa njihovu punu podršku. Reč je o članovima Nadzornog odbora koji su srpski državljani. Tri člana tog tela iz Norveške ne poznaju domaća kadrovska rešenja pa će se prikloniti mišljenju srpskih članova. Ono što treba naglasiti je i to, da se po mišljenju struke, samo jedan od tri norveška člana NO razume u funkcinisanje energetike dok preostala dva takva znanja ne poseduju – kaže naš sagovornik.

Navodno, i aktuelna resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović deli mišljenje da je Živković, kako kaže naš sagovornik, taj koji bi trebalo da bude generalni direktor Elektroprivrede Srbije.

Ko su dva kandidata s najvećim šansama za novog generalnog direktora EPS? 1
foto (BETAPHOTO/Katarina Pantelić)

Sa druge strane, vladajuća Srpska napredna stranka bi na mestu prvog čoveka EPS-a volela da vidi Aleksandra Bjeličića, direktora EPS snabdevanja.

– Bjeličić je na poziciju na kojoj se nalazi postavljen po političkoj liniji. SNS upravo njega vidi kao nekog ko bi bio najpodesniji za stranačke interese na toj funkciji u preduzeću. Živković i Bjeličić uživaju najveću podršku „disižn mejkera“ i stoga je logično očekivati da će novi generalni direktor biti jedan od njih dvojice – navodi naš sagovornik.

Inače, prema pisanju medija na spisku kandidata koji su ušli u uži izbor za poziciju generalnog direkora EPS-a je i savetnik ministra finansija Siniše Malog Vuk Delibašić kao i direktor kompanije, navodno bliske vlastima, Konkord Vest i bivši direktor Energotehnike – Južna Bačka Branimir Mijailović.

Imena preostala dva kandidata koji figuriraju u trci za poziciju generalnog direktora Elektroprivrede Srbije bar u ovom trenutku nisu poznata.

Naš izvor pak tvrdi da je informacija da je za poziciju generalnog direktora EPS-a konkurisao bivši prvi čovek tog preduzeća Miroslav Tomašević, koji je svojevremeno smenjen zbog, kako se spekulisalo razmimoilaženja sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović na koji način preduzeće treba da funkcioniše, apsolutno netačna.

– Nije tačno da se Tomašević nije plasirao u uži izbor iz prostog razloga što se on na konkurs za izbor generalnog direktora nije ni prijavio – kategoričan je naš sagovornik.

Na pitanje zbog čega se odugovlači sa izborom generalnog direktora preduzeća ako se zna da je konkurs za popunu te pozicije raspisan još u avgustu 2023. naš izvor ističe da se čeka formiranje nove vlade.

– Aktuelna Vlada radi u tehničkom mandatu. Stoga, izbor generalnog direktora EPS-a, bez obzira što je konkurs raspisan još u avgustu, u ovom trenutku za vlast nije najprioritetnije pitanje kojim se treba baviti. Treba sačekati formiranje nove vlade i kadrovsko rešenje na čelu resornog ministarstva kako bi dobili odgovor na pitanje, koje javnost svakako zanima, a to je ko će biti generalni direktor Elektroprivrede Srbije, ističe.

Podsećanja radi, Nadzorni odbor EPS-a je u ponedeljak imenovao još dva izvršna direktora u preduzeću, Sava Bezmarevića, na rukoodeću poziciju – proizvodnja i Davida Žarkovića – elektroenergetski portfelj.

Inače, imenovanje Sava Bezmarevića na poziciju izvršnog direktora u Elektroprivredi Srbije, koji je sa funkcije rukovodioca zaduženog za proizvodnju struje smenjen u decembru 2021. godine u vreme kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje, podelilo je stručnu javnost.

Naime, jedan deo eksperata smatra da je reč o pogrešnoj odluci dok drugi ističe da je ispravljena nepravda prema kadru koji je bio “kolateralna šteta” u pokušaju tadašnjeg direktora preduzeća Milorada Grčića da odgovornost skine sa sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari