"EPS kao slepci da su vodili": Dok stručnjake brine predstojeća zima, Zorana Mihajlović potvrđuje pisanje Danasa o novcu za uvoz struje 1Foto: Beta/Miloš Miškov; Amir Hamzagić

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdila je prošlonedeljno pisanje Danasa da će Srbija tokom zime za uvoz morati da, po sadašnjim cenama, izdvoji najmanje 1,5 milijardi evra.

Ona je objasnila da će bar isto toliko novca biti potrebno i za kupovinu gasa na slobodnom tržištu, s obzirom na to da uvoz koji su po povoljnoj ceni ugovorili predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, nije dovoljan za sezonu grejanja. Srbiji će, kako navode eksperti ove godine nedostajati 2,2 milijarde kilovatsati struje, koja se trenutno prodaje po cenama od oko 700 evra za megavatsat.

Mihajlovićeva je u intervjuu za agenciju Beta rekla da će, prema sadašnjim cenama na slobodnom tržištu, za uvoz nedostajućih količina struje i gasa biti potrebno možda i više od tri milijarde evra, čak do pet milijardi, jer cene u vreme nestašica rastu. Pri tom, ne postavlja se pitanje da li će Srbijagas i Elektroprivreda imati novac za uvoz, već kako će država da ga obezbedi i još važnije – da li će tih energenata uopšte biti na slobodnom tržištu.

Po svemu sudeći, predstojeća zima je jednačina sa previše nepoznatih a upravo ta neizvesnost izaziva brigu kod stručnjaka. Oni ukazuju da je u problemu i Evropa, ne samo Srbija, a sve je dodatno zakomplikovala enormna suša koja je smanjila proizvodnju iz vodnog potencijala.

– Ne pamtim kada smo ovako malo proizvodili iz hidroelektrana. Ako se nastavi taj trend mi smo zaista u problemu, posebno ako i zima bude oštra. Zato sada treba gledati šta možemo na strani proizvodnje termocentrala. Hidroenergije ćemo imati koliko je Bog da, ali bi termoenergetski sektor trebalo maksimalno pripremiti a tu mislim da se ne ulažu dovoljni napori. Glavni problem je ugalj, pokušava se uvozom, ali je pitanje da li će sve to stići na vreme – kaže za Danas profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković koji je i predsednik Udruženja energetičara.

On dodaje da još uvek ima vremena da se očekivane nestašice bar ublaže uključivanjem građana, pa bi maksimalno trebalo pomoći ugradnju solarnih panela, jer svaki tako proizveden kilovat smanjuje potrošnju uglja u Obrenovcu za 1,5 kilograma. Ako se tome doda ozbiljno poštovanje mera štednje, onda se pritisak može u velikoj meri ublažiti.

Milun Babić, član Srpske akademije inženjerskih nauka, kaže da se na listu nepoznatih ove godine uključuju i transportne mogućnosti zemlje da preuzme gas, a najviše ugalj i naftu, jer se iz luke Konstanca na Crnom moru, koja je jedna od dve najvažnije trase, sve otežano odvija zbog enormno niskog vodostaja Dunava.

– Što se struje tiče, mislim da će je na slobodnom tržištu uvek biti, kao i nafte, ali je nevolja u ceni koju podiže visoka potražnja. Zato, ako zima ne bude previše jaka, možda i prođemo sa tim sumama o kojima je ministarka govorila, ali sve vreme će biti teško da se bilo šta ostvari. Stalno napominjem da je EPS destruisan na neverovatan način, kao slepci da su ga vodili i sada je teško dovesti sve u red uprkos tome što novo rukovodstvo čine kvalitetni ljudi – kaže on.

Dosadašnji način upravljanja pre svega EPS-om kao i drugim javnim preduzećima i ekonomista Božo Drašković vidi kao glavni uzrok eventualnih nestašica i potencijalnih restrikcija. Kaže da su upravo ti, vitalni sistemi u kontinuitetu nekoliko decenija bili slobodno lovište neukim ljudima koje postavljaju sa vrhova partija.

– Sada, zbog lošeg upravljanja, nemamo ni ono malo gasa i nafte iz sopstvenih izvora jer smo ih prodali Rusima, a nemamo ni struju koju smo mogli da imamo. Ukoliko budemo morali sve to da nabavljamo na slobodnom tržištu, sigurno je da će doći do velikog zaduživanja zemlje. Pri tom, uslovi kredita se sada pooštrajavu jer je inflacija u svetu podigla kamatne stope, vreme niskih sada treba zaboraviti – kaže Drašković.

Velika prevara

– Energetska situacija u koju je Srbija zapala samo je epilog velike prevare započete u vreme demokrata. Tvrdili su da će nedostatak investicija u velike hidrosisteme biti rešen obnovljivim izvorama, mini centralama, vetroparkovima ili solarnom energijom. To je model napravljen kako bi se opljačkao deo stanovništva i orgromne sume novca gurnule u nečije džepove. Umesto da se uloži u izgradnju novih hidrocentrala, povećanje kapaciteta i iskorišćenosti termolektrana, oni su pričali priče – tvrdi ekonomista Božo Drašković.

I slobodno tržište neizvesno

– Da li će na slobodnom tržištu tokom zime biti dovoljno energenata za trgovanje, teško je sada prosuditi, jer je neizvesna situacija i kod najvećih proizvođača. Tako je Republika Srpska obično u grejnoj sezoni veliki izvoznik, ali se bazira na hidropotencijalima i pitanje je da li će akumulacije ove sezone biti dovoljno pune. Takođe i Francuska, koja je najveći izvoznik a struju dobija iz nuklearki, ove će jeseni imati smanjenu proizvodnju jer je reč o starim elektranama kojima je sada potreban remont – kaže profesor Nikola Rajaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari