EPS: Neće biti gubitka od "milijardu evra" zbog uvoza električne energije zimi 1Foto: FoNet/EPS

EPS je saopštio danas da neće imati gubitak od „milijardu evra“ zbog uvoza električne energije zimi, kako je u četvrtak naveo funkcioner Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić, i objasnio da „uvek uvozi energiju u zimskim mesecima, isto kao što gotovo uvek ima viškove energije koje prodaje u prolećnim i ponekad u letnjim mesecima“.

Uz poziv Nikeziću da „sračuna koliko su Srbiju koštale poslednje prave restrikcije u isporuci električne energije, koje su nestručnim vođenjem EPS prouzrokovali njegovi partijski drugovi“, EPS u saopštenju ukazuje i da su „sezonski debalansi jedna od osnovnih karakteristika našeg elektroenergetskog sistema“.

„Do restrikcija u isporuci električne energije u Srbiji poslednji put došlo je u zimu 2012. godine, kada su EPS upravljali kadrovi iz stranke Dušana Nikezića, i tada su celokupnoj privredi, školama i javnim institucijama ukinute isporuke električne energije u trajanju od 17 dana i trošak veći od milijardu evra“, ističe EPS u saopštenju.

„Energiju je EPS uvozio zimi i kada su njime upravljali partijski drugovi Nikezića. Samo što je tada, za razliku od sadašnje energetske krize, to rađeno u regularnim uslovima na evropskom tržištu električne energije – po višestruko nižim cenama“, navode u saopštenju, uz ocenu da „Nikezić i drugovi ni to nisu znali valjano da urade i da su građani Srbije u tom periodu zimi neretko upozoravani da smanje potrošnju električne energije, da ne bi došlo do potpunog kolapsa sistema“.

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Nikezić ocenio je u četvrtak da ništa u energetskom sistemu Srbije nije u „redovnom stanju“ i da će „stanje postati redovno tek kada na aprilskim izborima smene štetočinsku vlast i u EPS dođe profesionalno, odgovorno i stručno rukovodstvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari