TE "Nikola Tesla" se kvari jednom nedeljno 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/DS

Blok B2 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“, koji je u ponedeljak zbog oštećenja jednog od mlinova stao sa radom, juče je vraćen u pogon.

TENT B je pre četiri dana u potpunosti stao sa proizvodnjom jer se u nedelju zbio i požar na bloku B1 zbog čega ta „fabrika struje“ i dalje nije u mogućnosti da potrošače snabdeva električnom energijom. Kvar na bloku B1 bi trebalo da bude otklonjen sutra a u Elektroprivredi Srbije nisu odgovorili na pitanje Danasa zbog čega je blok B2 prekidao sa radom zbog oštećenja jednog mlina s obzirom da je to postrojenje osposobljeno da radi i u slučaju njegovog kvara, uz pomoć drugih mlinova.

Sagovornik našeg lista iz EPS-a tvrdi da je šteta velika jer je reč o postrojenju za proizvodnju struje snage od 1.000 megavata.

– To su „najmlađi“ blokovi među termokapacitetima EPS-a i pojedinačno najveći po instalisanoj snazi. S obzirom na to peh je kada oni stanu sa proizvodnjom a nisu toliko „zamoreni“ kao oni u sistemu TENT-a koji su pre njih počeli sa radom. Proizvodni maksimum koji su dva bloka TENT B dostizala u ovoj godini nije prelazio 550 megavata. Najčešće su radili ispod 500 megavata. Da bi se sagledalo koliko je to malo treba znati da je tehnički minimum 520 megavata. Razlog za to je ugalj slabog kvaliteta – objašnjava naš sagovornik.

Havarija u TENT B je inače četvrti uzastopni incident u EPS-u u poslednjih mesec dana.

Prvo je zbog nedovoljnih količina uglja i mazuta posle prvog snega došlo do drastičnog pada proizvodnje u termo-sistemu EPS-a što je uz obaranje bandera dovelo do nestanka struje za 130.000 potrošača i uvoza velikih količina struje iz inostranstva po istorijski visokim cenama. Nekoliko dana kasnije došlo je do eksplozije u postrojenju za sušenje uglja za široku potrošnju u „Kolubari – Prerada“. I na kraju u dva dana sa radom su stala oba bloka u TENT B. Prethodno je kasnio i remont u toj termoelektrani zbog čega je EPS morao da uvozi struju i u većoj meri troši rezerve iz hidrosistema. Sporost tog remonta se odrazila i na stanje rezervi u podzemnom skladištu gasa „Banatski dvor“ koje su gotovo u potpunosti potrošene na snabdevanje „Panonskih termoelektrana – toplana“ u Novom Sadu kako bi one proizvodile dodatnu količinu struje zbog toga što je blok B1 u TENT B bio van pogona.

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže za Danas da učestali kvarovi u sistemu EPS-a nisu nikakva slučajnost već logična posledica nestručnog rukovođenja tim preduzećem.

– Prvi čovek EPS-a Milorad Grčić kada je reč o uglju poznaje način kako ga pravilno treba koristiti za potpalu roštilja. Jednostavno, to je njegova ekspertiza, a nikako rukovođenje sistemom poput EPS-a. I zato su se dogodili svi ovi pehovi. Međutim to nije nešto što je počelo juče. Takav nakaradan način upravljanja se primenjuje već dvadesetak godina i pehovi su logična posledica toga – kaže Bušatlija.

Naš sagovornik dodaje da je, pored opravdane kritike na račun direktora EPS-a Grčića, u konkretnom slučaju odgovornost i na resornoj ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović.

– Upravo je ministarka Mihajlović ta koja bi sada posle najnovijeg incidenta u TENT-u trebalo javno da podnese ostavku a zajedno sa njom i Grčić. Nadležni bi potom trebalo da izaberu kvalifikovane i stručne ljude koji bi mogli da rukovode EPS-om i isprave štetu koja je naneta – navodi Bušatlija.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu LJubodrag Savić kaže za Danas da su silni pehovi u EPS-u u stvari naplata neodgovornog načina upravljanja tim preduzećem u proteklom periodu.

– Loše upravljanje i nedovoljne investicije su izazvale ono s čim se suočavamo u poslednje vreme. Već dugi niz godina je bilo jasno da je način na koji se vodi preduzeće neodrživ. Postrojenja su stara i podložna kvarovima. Ono što svakako čudi je da je do kvarova na tim postrojenjima dolazilo nakon što su bili urađeni remonti. A remonti služe upravo za to da se obezbedi normalno funkcionisanje i sprečavanje učestalih prekida rada – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari