epsfoto Miroslav Dragojević

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije 21. aprila prisustvovao je sastanku sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energerike, i predstavnicima Vlade Srbije, navodi se u dokumentu Sindikata u koji je Danas imao uvid.

Kako piše u pomenutom saopštenju, ključne teme ticale su se uvećanja zarada zaposlenih, pozajmica i nove sistematizacije u EPS-u.

S tim u vezi, navodi se da su svi učesnici ispoljili konstruktivan pristup po pitanju uvećanja zarada, te najavili novu rundu razgovora i prihvatanje uzajamno prihvatljivog rešenja.

Takođe, i da je dogovoreno da se pozajmica realizuje sa novim, profesionalnim menadžmentom,“jer sadašnje rukovodstvo nema za to zakonske mogućnosti“, pa se u narednih 30 dana očekuje odobrenje i potpisivanje dogovora oko pozajmice.

Ipak, kako navode iz Sindikata, novo rukovodstvo je pripremilo novu sistematizaciju, sa kojom nisu bili upoznati ni Sindikat radnika EPS-a, ni resorno Ministarstvo, niti Vlada, a koja je nepovoljna po radnike EPS-a.

„Predviđeno je drastično smanjenje koeficijenta, što bi se jako nepovoljno odrazilo na budžet zaposlenih, na njihove porodice, a posebno bi uvredilo radnike i obezvredilo njihov predan rad na održavanju elektroenergetske stabilnosti RS. Na sastanku je dogovoreno da će pomenuta sistematizacija biti stopirana, jer aktuelno rukovodstvo nema zakonske mogućnosti da je samostalno, bez saglasnosti Sindikata, Ministarstva i Vlade, izradi i primeni“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, na sastanku su predstavnici Vlade i Ministarstva naglasili da radnici nemaju razloga za brigu, te da će novo rukovodstvo podići EPS na najviši nivo uz bolje uslove rada, zaštitu radnika i nova radna mesta.

Sve ovo potvrdio je za Danas Radoslav Krsmanović, predsednik Sindikata EPS Kolubara.

„U petak smo imali sastanak u Ministarstvu kod ministarke Dubravke Đedović. Pomenuta sistemacija predstavlja predloge rukovodstva, po ograncima. Problem je što je taj predlog odrađen nakaradno, bez konsultacije. Prema njemu je predviđen daleko manji koeficijent za proizvodnju, zbog čega je sistematizacija stopirana do daljnjeg“, objašnjava Krsmanović.

Kako dodaje, tek treba da se odradi nova sistematizacija u skladu sa novim statusom preduzeća, ali „normalno i transparentno, bez provlačenja odluka na mala vrata“.

Na kraju, Krsmanović je otkrio i da se očekuje smena vršioca dužnosti direktora EPS-a Miroslava Tomaševića, i to u narednih 10-30 dana, kao i imenovanje predsednika skupštine i nadzornog odbora u skladu sa novim statusom preduzeća.

Sa druge strane, Milan Đorđević, nekadašnji predsednik Sindikata radnika EPS-a, kaže da pomenutog sastanka nije ni bilo, te da je reč o starom predlogu sistematizacije.

„Ovo je lažna informacija – nije bilo sastanka u Ministarstvu. Nije rađena nikakva sistematizacija, već je rukovodstvo poslalo sistematizaciju iz 2017. godine, kao reper i osnovu za razgovore o novoj“, tvrdi Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari