Elektroprivreda Srbije ulaže u obnovljive izvore energije 1Danilo Mijatović

Elektroprivreda Srbije ima jasne planove za budući razvoj i nove projekte koji treba da doprinesu energetskoj nezavisnosti Srbije i pouzdanom snabdevanju električnom energijom građana i privrede. Intenzivno se planiraju investicije u nove kapacitete, a posebno u obnovljive izvore energije – izjavio je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije na svečanom otvaranju 10. Međunarodne konferencije „Elektrane 2023“, koja se održava na Zlatiboru.

Živković je istakao da je energetska tranzicija naša realnost i da svakog dana imamo sve veći broj novih učesnika na energetskom tržištu iz privatnog sektora, ali i da državne kompanije sve aktivnije učestvuju u tom procesu.

– Veće učešće obnovljivih izvora energije ima svoje zahteve za balansiranjem i odgovorićemo na njih izgradnjom reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 656 megavata. Ona će omogućiti balansiranje 2.000 megavata iz novih proizvodnih kapaciteta, prvenstveno vetro i solarnih elektrana. EPS nastavlja realizaciju projekata, kao što su vetropark „Kostolac“ od 66 megavata i solarna elektrana „Petka“, snage blizu 10 megavata – rekao je Živković na konferenciji koju organizuje Društvo termičara Srbije.

On je naglasio da je EPS priveo kraju i dva velika projekta. U okviru revitalizacije ponosa srpske energetike hidoelektrane „Đerdap 1“, pušten je u rad poslednji revitalizovani agregat, koji će u naredna tri dana biti u probnom radu. Nakon toga A 3 ostaje na mreži.

– Stvorili smo i uslove za privođenje kraju izgradnje termoelektrane „Kostolac B3“. Završene su probe kotla, mehaničko okretanje turbine i generatora i preostali su finalni procesi ispitivanja i sinhronizacija bloka na mrežu. Uskoro nas očekuju revitalizacije „Vlasinskih hidroelektrana“ i HE „Đerdap 2“. Tako ćemo stvoriti uslove da hidro sektor nesmetano radi i doprinosi udelu OIE u našem energetskom miksu – dodao je Živković

On je ocenio da će „zeleni put“ stvoriti uslove da se kroz diversifikaciju unapredi stabilnost snabdvanja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari