EPS: Zaštitili smo privredu od poskupljenja struje 1foto Miroslav Dragojević

Elektroprivreda Srbije (EPS) danas je saopštila da je zamrzavanjem cene za kupce na komercijalnom tržištu u jeku najveće energetske krize zaštitila opstanak privrede i učinila ono što nije uradila nijedna energetska kompanija u regionu.

„Dok cene električne energije na berzama u regionu ‘divljaju’ i premašuju i 200, pa čak i 300 evra po megavat-satu, država i EPS su srpskim privrednicima obezbedili stabilnu cenu energije na nivou njihovih prethodnih ugovora pre krize“, ističe se u saopštenju.

EPS je u reagovanju na izjavu biznismena i predsednika Poslovnog udružnja „Privrednik“ Zorana Drakulića da njegova kompanija plaća struju po 2,7 puta većoj ceni nego pre, naveo da to nije tačno.

„Privreda Srbije nije oštećena odlukama EPS-a, naprotiv, a nije oštećen ni privrednik Drakulić koji mora da je neobavešten ili zlonameran“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, kako bi zaštitili privrednike, „predsednik Srbije i Vlada Srbije doneli odluku o produženju važenja starih cena električne energije“.

„Cena koju pominje Drakulić bi bila na tom nivou, kao i svuda u svetu, da nema odgovorne politike države koju on neargumentovano kritikuje“, naveo je EPS.

U saopštenju je objašnjeno je da EPS posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača i svaki kupac može da izabere od koga će kupovati energiju.

„U vreme najveće energetske krize građani i privreda Srbije imaju najjeftiniju struju i stabilno snabdevanje. To je omogućeno zahvaljujući stručnjacima i zaposlenima u EPS, jer i u takvim uslovima EPS modernizuje postrojenja i gradi nova“, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari