Erbas proizveo i isporučio više aviona od Boinga 1Foto: Pixabay/Mrminibike

Evropski proizvodjač aviona Erbas proizveo je i kupcima dostavio tokom prošle godine 735 aviona, dok je američki Boing u istom periodu isporučio 528 komercijalnih aviona, javlja danas Njujork Tajms.

Evropski proizvođač će ove godine proizvesti novih 800 letelica, dok će američka kompanija, prema prvim projekcijama, proizvesti nešto više od 600 komercijalnih aviona razlicitih modela, piše list, naglašavajuci da Erbas učvrscjuje vodeću poziciju svetskog proizvoađača komercijalnih letelica.

Dalje zaostajanje Boinga, u već tradicionalnoj trci dva najveća proizvođača, objašnjava se i problemima sa 737 Max linjom aviona koji su nedavno, na kratko, bili ponovo prizemljeni zbog novih tehničkih problema koji značajno ugrozavaju sigurnost letenja.

Erbas je prošle godine dobio 2.094 nove narudžbine, uglavnom zahvaljujući povećanom interesu svetskih avio-kompanija za popularnim uskotrupnim A320 NEO koji je uspešno lansiran pre više od jedne decenije.

Usavršavanje te letelice je nastavljeno sa sve većim uštedama u gorivu, većim dometom letenja i uvećanim prostorom za teret, naglašava izvršni direktor Erbasa Gijom Fori.

Tokom godina pandemije kovid-19 oba proizvođača zu značajno usporila proizvodnju.

Boing je danas daleko od rekorda koji je postigao 2019. godine kada je, pre prvog prizemljenja problematičnog 737 Max, proizveo i isporučio rekordnih 806 letelica.

Ovaj rekord, verovatno neće biti oboren za još dve godine, dok će Erbas koji je 2019 godine isporučio kupcima 863 aviona, prema procenama stručnjaka, ove godine dostići, a verovatno i prevazići predpandemijski nivo proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari