EUROSTAT: Inflacija u evrozoni naglo ubrzala, dostigla je novi rekordni nivo, rastu cene hrane i energije 1 Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Inflacija u evrozoni u julu naglo ubrzala, dostigavši novi rekordni nivo od 8,9 odsto, poduprta kontinuiranim rastom cena energije i hrane, pokazale su u petak prve procene Eurostata.

Rast potrošačkih cena u 19 zemalja evrozone, iskazan ujednčenim indeksom potrošačkih cena (HICP), u julu je na godišnjem nivou snažno ubrzao, na 8,9 posto, s 8,6 u junu, pokazuje prva procena ecropske statističke institucije, prenosi Jutarnji list.

Glavni razlog snažnog ubrzanja i dalje je skok cena energije, poduprt ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu te neizvesnostima u vezi snabdevanja gasom.

Cene energije u proteklo mesecu u evrozoni bile su za 39,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mesecu, nakon 42-postotnog rasta u junu.

Izrazito i dalje rastu cene hrane, pa su tako u julu bile za 11 posto više nego u istom periodu lane, a u gotovo istom su postotku uvećane i mesec dana ranije, pokazuje prve procene Evrostata.

Kada se isključe vrlo promenjive cene energije i hrane, godišnja inflacija ubrzala je na pet posto u julu, sa 4,6 posto u mesecu ranije.

Baltičke zemlje s inflacijom iznad 20 posto

Najviše godišnje stope inflacije beleže baltičke zemlje, a najvišu je ponovno imala Estonija, od 22,7 posto. U Litvaniji i Letoniji dosežu 21, odnosno 20,8 posto.

Polovina zemalja u evrozoni ima dvocifrene godišnje stope inflacije, a u rasponu od 10 do 20 posto najvišu beleži Slovačka, od 12,8 posto

Blizu su i Slovenija, Holandija i Grčka, s inflacijom od oko 11,6 odsto.

Inflaciju nižu od 10 posto imaju Irska (9,6), Portugal (9,4), Luksemburg i Austrija, s rastom potrošačkih cena od 9,3 odsto na godišnjem nivou.

Nemačka i Italija, prva i treća privreda po veličini, beleže inflaciju od 8,5 odnosno 8,4 posto, pokazuju prve procene.

Najnižu pak inflaciju ima Malta, od 6,5 posto, pokazuju najnovije tablice Eurostata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari