Evro pao na najniži nivo naspram dolara u gotovo 20 godina 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Vrednost evra danas je pala na najniži nivo naspram američkog dolara, na 1,0306 dolara za jedan evro, pogođen tenzijama zbog energenata u Evropi i snagom američke valute koja profitira od agresivnije politike američke centralne banke (Fed).

Oko 11.50 po srednjeevropskom vremenu dolar je dobio 1,12 posto i evro je vredeo 1,0305 dolara.

„Rastuća strahovanja o recesiji utiču na smanjenje vrednosti evra, dok dolar skače“, komentarisala je analitičarka u Siti indeksu Fiona Činkorta.

U menjačnicama se računa na to da će američki Fed nastaviti da podiže kamatne stope agresivno da bi obuzdao inflaciju, rekla je ona.

Podaci o poslovnoj aktivonsti objavljeni danas u Evropi ukazuju na rizik od usporavanja rasta na kraju drugog tromesečja, dodala je.

Pored toga ekonomska aktivnost u evrozoni je jako usporila u junu u privatnom sektoru, i nalazi se na najnižem nivou u poslednjih 16 meseci, prema jednom indikatoru na osnovu anketa firmi koji objavljue S&P global.

Drugi analitičar Nil Vilson ocenjuje da recesija izgleda neizbežna u zemljama evrozone.

„Evro je u očajnoj situaciji i ukoliko se Evropska centralna banka ne trgne, uskoro bi mogo da se izjednači sa dolarom“, rekao je on.

Energetska kriza takođe pritiska evropsku valutu.

Analitičar u firmi Enerdži Aspekts u izveštaju kaže da jaka povećanja cena gasa i struje nose veliki rizik da bi ekonomija EU mogla da uđe u recesiju ranije nego što se predviđa.

Postoji istovremeni rizik od nestašica energenata s jedne strane i smanjenja kupovne moći domaćinstava zbog cene energenata što smanjuje tražnju sa druge, rekao je analitičar iz Vestern juniona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.