Evropska unija isplatila 4,11 milijardi evra za tranziciju zelene energije 1foto FoNet/Predsedništvo Srbije

Fond za modernizaciju Evropske unije isplatio je prošle godine 4,11 milijardi evra za 61 projekat u osam zemalja za modernizaciju energetskih sistema, smanjenje emisija stakleničkih gasova i poboljšanje energetske efikasnosti.

Kako prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije ove investicije podržavaju klimatske i energetske ciljeve EU do 2030. i ubrzavaju zelenu tranziciju. Fond je isplatio 119,8 miliona evra Hrvatskoj, 1,34 milijarde evra Češkoj, 62,4 miliona evra Estoniji, 74,3 miliona evra Mađarskoj, 85 evra miliona Litvaniji i 643,2 miliona evra Poljskoj.

Rumunija je dobila 1,39 milijardi evra, a Slovačka 399,5 miliona evra, prenosi portal Mercom. U junu je isplaćeno 2,4 milijarde eura za 45 investicionih predloga, a 1,71 milijarda evra krajem 2022.godine za 16 dodatnih investicionih predloga.

Fond za modernizaciju, sa prihodima od sistema EU za trgovinu emisijama, ima za cilj da podrži prelazak na klimatsku neutralnost u deset zemalja EU sa nižim prihodima: Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Ukupno 61 investicioni predlog odabran prošle godine fokusira se na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, modernizaciju energetskih mreža, poboljšanje energetske efikasnosti u energetici, industriji, zgradarstvu i transportu i zamenu proizvodnje uglja gorivom sa niskim intenzitetom ugljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari