Farmaceutska industrija Srbije povećala prodaju tokom epidemije korone 1Foto: Pixabay / EmilianDanaila

Za razliku od drugih privrednih grana koje je pandemija korona virusa prilično uzdrmala u farmaceutskoj industriji ne samo da nije proizvela takav efekat već je tu zabeležen rast prodaje.

Tako je nemačka Štada grupa, u okviru koje posluje vršački Hemofarm, nedavno saopštila da je u prvoj polovini ove godine zabeležila povećanje prodaje od 16 odsto. Ta prodaja je je vredna ukupno 1,47 milijardi evra.

U nemačkom farmaceutskom lancu taj rast proizvodnje su obrazložili širokom i raznovrsnom paletom lekova i preparata.

Dobri poslovni rezultati su ostvareni, kada je reč o farmaceutskoj industriji, i u Srbiji.

Farmaceutska industrija Srbije uspela je da tokom epidemije korona virusa obezbedi uredno snabdevanje tržišta lekovima, stabilnu proizvodnju i nesmetan uvoz uz redovne isporuke zdravstvenim ustanovama.

To je omogućilo i da Vlada Srbije prihvati predlog Privredne komore Srbije i odobri izvoz lekova.

U uslovima epidemije korona virusa Hemofarm je uvećao proizvodnju za 10 odsto i samo u toku jednog meseca proizveo 24.000.000 pakovanja lekova i proizvoda namenjenih zdravlju, kao i 110.000 polulitarskih rastvora i drugih sredstava, neophodnih u lečenju pacijenata.

Ta fabrika izvozi u Evropsku uniju i na druga regionalna i svetska tržišta, od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Rumunije, do Rusije, zemalja Bliskog Istoka i severne Afrike.

Bolje poslovne rezultate postigla je i beogradska fabrika lekova Galenika. U godini svog jubileja, 75. godina postojanja, ta fabrika je u prvoj polovini 2020. ostvarila povećanje prodaje od osam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Time se učvrstila na drugom mestu kada je reč o farmaceutskom tržištu Srbije.

Zabeležen je i rast prodaje u regionu, odnosno u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji za 14 odsto. Otvorena su i tri nova izvozna tržišta, a Galenika je aktivno prisutna na osam međunarodnih tržišta u zemljama EU, Bliskog istoka i Afrike, na kojima je više nego udvostručila prodaju.

Uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, Galenikin Institut za istraživanje i razvoj nastavlja sa razvojem novih proizvoda.

U toku je registracija 12 proizvoda, a do kraja godine predviđeno je da četiri nova proizvoda budu lansirana na tržištu. Dodatno, u prvoj polovini 2020. povećana je proizvodnja palete sopstvenih proizvoda za pet odsto u odnosu na isti period u 2019. godini.

Izvoz blizak Galenici, koji je želeo da ostane anoniman, kaže za Danas da je tokom dosadašnjeg trajanja epidemije, ne samo ta fabrika, već čitava farmaceutska industrija doživela povećanje prodaje.

– Ne može se reći za bilo koju farmaceutsku kompaniju u svetu da je pretrpela gubitke tokom pandemije. Naprotiv, ne samo da minus nije zabeležen već je ostvarena bolja prodaja nego što je to bilo u prethodnom periodu. Jednostavno, ne samo da se proizvode lekovi potrebni za lečenje korona virusa, poput hlorokina, već građani zbog situacije inače više kupuju lekove kao i vitaminske suplemente kako bi ojačali svoj imunitet. Shodno tome, i Galenika je postigla dobre prodajne rezultate. U početku je bilo malo problema oko organizacije posla, dolaska ljudi u fabriku zbog vanrednog stanja ali je sve to veoma brzo uspešno rešeno. Proizvodnja se normalno odvija i ima dovoljno lekova za tržište- objašnjava naš sagovornik.

On podseća i na to da je Galenika proizvela i Vladi Srbije stavila na raspolaganje 372.000 tableta leka hidroksihlorokin Sulfat. Vrednost te donacije u lekovima iznosi 400.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari