Firma Interface Pro počela da radi u Užicu 1

Firma Interface Pro, koja je deo američke kompanije TDS MED čija je delatnost telefonska prodaja farmaceutskih proizvoda na američkom tržištu, počela je s radom u Užicu.

Iako ne baš velika, to je prva strana investicija u gradu koja je omogućila da se zaposli 12 mladih ljudi. Kako je u planu proširenje firme, koja se nalazi u delu nekadašnje kasarne u užičkom naselju Krčagovo, predviđeno je da u njoj naredne godine bude 50 zaposlenih.

Firma Interface Pro u Užicu je osnovana u julu ove godine, kao podrška američkoj kompaniji TDS MED na Floridi koju je, pre pet godina, osnovao Užičanin Dejan Stojić i koja ima ogranke u Južnoj Karolini, Nju Džersiju i Teksasu.

Osim u Užicu, ista kompanija poseduje sličan kol-centar u Beogradu sa deset zaposlenih koji su, kako je istakao Stojić „preko interneta udružili snage i zajednički rade sa timom kompanije u SAD u osvajanju novih tržišta“. U poslovnicu u Beogradu, Stojić je uložio oko 200.000, a u Užicu oko 70.000 dolara.

– TDS MED je farmaceutski distributer lekova koji se koriste u bolnicama u hitnim slučajevima, prilikom hiruških intervencija. Mi obezbeđujemo lekove i sredstva samo onda kada ih nema u bolničkim apotekama i kod velikih distributera. To su uglavnom preparati koji se retko koriste, ali su potrebni za određenu vrstu zdravstvene usluge, objasnio je Dejan Stojić i zahvalio se gradskom rukovodstvu na tome što je u rekordnom roku omogućilo prostor i neohodne komunalne priključke za tu firmu u zgradi nekadašnje kasarne u Krčagovu.

– Uspeo sam da prenesem moje ideje, standarde kvaliteta i radne navike, koje su se pokazale ključnim za uspeh u Americi, u Beogradu i siguran sam da će tako biti i u mom rodnom gradu, poručio je Stojić, istakavši da će plate zaposlenih biti „iznad prosečnih zarada u Srbiji“.

On je objasnio da je ideja o pokretanju biznisa u Užicu nastala letos, kada je sa svojim saradnicima i prijteljima posetio rodni grad, nakon čega je gradsko rukovodstvo, kako je rekao, „u rekordnom roku pomoglo da se ona realizuje, tako što je neiskorišćeni prostor kasarne pretvoren u ekskluzivni poslovni prostor“.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je objasnio da je lokalna samouprava uložila oko 50.000 evra u renoviranje prostora za tu firmu i komunlane priključke, poput vode, struje i grejanja, pošto ih nije bilo u oronuloj zgradi, a asfaltiran je parking prostor i prilaz tom objektu.

– Godinama smo trpeli kritike, iako niko ne zna koliko smo energije uložili u to da neko ko je uspešan u svetskom biznisu dođe u Užice i to 200 kilometara od autoputa. Zahvaljujemo se Dejanu Stojiću, svetskom biznismenu i pre svega Užičaninu, što je prepoznao svoj rodni grad kao dobru destinaciju za biznis, poručio je Petković i istakao da je „obrazovanim mladim ljudma pružena šansa da rade posao za koji ne moraju da odlaze u Ameriku“, te da oni „neće biti jeftna radna snaga, već da će za taj posao biti dobro plaćeni“.

Spoj IT i biznisa

Podsetivši na to da u objektima bivše kasarne, čiji je vlasnik Grad, ima nekoliko hiljada kvadrata koji mogu da posluže za ostvarenje dobrih poslovnih ideja, Petković je rekao da je Grad spreman da taj prostor ponudi i fakultetima za otvaranje odeljenja za informatičke tehnologije, kako bi se te tehnologije povezale sa biznisom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari