Forbs: Oni su nova srpska poslovna elita, imaju najmanje 140 firmi i obrću milijarde 1Foto: Forbes ilustracija

Oni su nova srpska poslovna elita. O njima redovno izveštavaju mediji. Njih 11 u svom vlasništvu, posredno ili neposredno, imaju najmanje 140 preduzeća registrovanih u Srbiji i inostranstvu, piše Forbs Srbija.

Njihov poslovni uspeh je beležio stalan rast, a najveći deo ostvarenih prihoda duguju čvrstim vezama sa aktuelnim vlastima i zahvaljujući poslovima koje zbog tih veza dobijaju od države i njenih preduzeća.

Njihove kompanije su izvođači ili podizvođači u poslovima izgradnje velikih putnih pravaca, glavni neimari u poslovima rekonstrukcije ili izgradnje škola, bolnica, domova zdravlja, vrtića, sportskih hala, stadiona… Nije im stran ni finansijski sektor (banke i osiguranje), a dobar deo firmi registrovan je za konsultantske usluge.

Kompanije kojima upravljaju raspolažu stalnom imovinom (najčešće nekretnine i oprema) vrednom 1,1 milijardu evra. Kada se tome doda i obrtna imovina u vrednosti od 768 milion evra, koju najčešće čine zalihe, kratkoročna potraživanja i likvidna sredstva i koju je moguće naplatiti u slučaju potrebe, zapravo „leže“ na imovini vrednoj gotovo 2 milijarde evra.

S druge strane, ni zaduživanje im nije strano tako trenutno, duguju 1,45 milijardi evra (nešto više od 800 miliona dugoročnih obaveza i skoro 620 miliona kratkoročnih).

Kada se podvuče crta, oni su uspešni.

Samo u poslednje tri godine ostvarili su prihode veće od 3 milijarde evra.

I svi sem jednog su profitabilni, a u poslednje tri godine njihova neto dobit premašila je 215 miliona evra.

Ipak, nisu šampioni biznisa. Kada se ukupan profit stavi u odnos sa prihodima dolazimo do podatka da je prosečna profitna marža ove grupe 6,8%. U biznis svetu profitna marža od 10% predstavlja zdravu maržu dok se sve ono što je bliže 5% smatra niskim.

To sugeriše da uprkos svemu, nisu razvili poslovne i upravljačke sposobnosti ravne poznatijim imenima iz korporativnog sveta, bilo da je reč o multinacionalnim kompanijama ili domaćim uspešnim kompanijama.

Barem 30 odsto njihovih firmi osnovano je u poslednje četiri godine, a nije ni mali broj onih koji spadaju u mikro privredna društva i imaju tek jednog ili dva zaposlena.

U nastavku je dat pregled njihovih poslovnih rezultata iz finansijskih izveštaja kompanija za koje smo utvrdili da u njima imaju vlasništvo i koje su u obavezi da finansijske izveštaje podnesu u Srbiji (podaci za ukupne prihode i dobit dati su u svim tabelama zbirno za poslednje tri godine), navodi Forbs u tekstu u kom su pobrojani vlasnici deset vodećih kompanija koje svoj uspeh duguju državi.
Ostatak teksta i spisak imena pogledajte na sajtu Forbsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari