Fortenova, nekadašnji Agrokor, posle pet godina ostvarila profit 1Foto: Antonio Bat/EPA

Fortenova grupa, nekada poznata kao Agrokor, prvi put posle pet godina otkada traje prinudna uprava nad kompanijom, je ostvarila profit.

Dobit kompanije u 2021. godini iznosila je 70 miliona evra, naspram gubitka od 173 miliona u 2020. godini, prenosi Poslovni.hr.

Značajan prihod kompanija je ostvarila prodajom divizije smrznute hrane britanskom fondu Nomad fuds, a u okviru te transakcije i Frikom je promenio vlasnika.

Grupa je pre svega dobrim poslovanjem Merkatora i prodajom smrznute hrane ostvarila godišnji rast prihoda od pet odsto i EBITDA-e (zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) 20 odsto.

“Prošle i početkom ove godine ostvarili smo snažne rezultate, pri čemu su ključna postignuća refinansiranje, prenos i integracija Merkatora uz trenutno ostvarivanje planiranih sinergija, zaključenje prodaje segmenta zamrznute hrane i posledično smanjenje zaduženosti u trećem tromesečju 2021. kao i značajna operativna poboljšanja i dobra letnja sezona.

Usled toga naša neto dobit u iznosu od 523 miliona kuna predstavlja poboljšanje za 1,8 milijardi kuna u odnosu na 2020, a novčana pozicija ostaje vrlo snažna i iznosi 1,9 milijardi kuna na kraju 2021.

Prošla je godina za nas prva u proteklih pet godina, od početka postupka vanredne uprave i osnivanja Fortenova grupe, u kojoj je grupa ostvarila dobit, što za nas predstavlja značajnu prekretnicu”, izjavio je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari