Frižider građana rasturen kao PKB posle prodaje Al Dahri: Dveri o Vučićevom projektu Srbija 2027 1EPA/MIKHAIL METZEL

– Predsednica Gradskog odbora Dveri Tamara Milenković-Kerković danas je ocenila da se vlast u Srbiji opredelila da novim zaduživanjima finansira nerealne projekte umesto da pomogne siromašnim građanima da prežive.

„Umesto da prihvati ponuđenu ostavku premijera Ane Brnabić, predsednik Republike Aleksandar Vučić je zajedno sa njom juče predstavio najsiromašnijim građanima u Evropi planove za novi projekat ‘Srbija 2027’ i u okviru njega izgradnju izložbenog centra ‘Ekspo 2027’ koji će, kako su najavili preobraziti Beograd, ‘ogromno’ uvećati kvantni skok ekonomije, i doprineti rastu i povećanju i plata i penzija“, navela je ona u saopštenju.

Dodala je da je posle „antiustavnih izmena Zakona o planiranju i izgradnji kojim će država tajkunima pokloniti najvrednije zemljište, nakon zaduženja od 1,3 milijarde evra samo zakonima sa poslednje sednice Parlamenta, ova Vučićeva najava da će izložbeni centar, za koji planiraju da zaduže državu za još milijardu evra, možda i još veće sluđivanje siromašnih građana Srbije“.

„Ove projekcije i bajke o privrednom i ekonomskom rastu treba da građane nateraju da zaborave da žive u zemlji u kojoj su najveći u Evropi samo indeksi korupcije, indeks potrošačkih cena, stopa inflacije, siromaštvo, nasilje i kriminal. Samo neka građani otvore frižidere i odmah će se Vučićeve laži o privrednom rastu i dobrom životu rasturiti kao PКB nakon prodaje Al Dahri“, istakla je Milenković-Kerković koja je poslanik u Skupštini Srbije.

Ona je navela da u riziku od siromašva živi milion i po ljudi, odnosno 21,2 odsto građana Srbije, kao i da je gladno 125.000 dece koja teško imaju i za jedan obrok u porodicama sa primanjima od 12.500 dinara, „što govori o bestidnosti planova Vučića i SNS vlasti da najbogatijima poklone milijarde evra vredno zemljište, a da pozajme milijardu evra za izložbeni centar u Beogradu“.

Po rečima Milenković-Kerković, Srbija treba da uči na primeru Grčke, jer je „jedan od uzroka ogromnog grčkog duga bio potez sličan ovoj planiranoj izgradnji preskupog Ekspo centra i Nacionalnog stadiona“.

„Olimpijske igre koje je Grčka organizovala 2004. godine, a čiji su troškovi nadmašili 13 milijardi evra i imali su glavnu ulogu u porastu javnog duga koji je Grčku 2010. umalo doveo do bankrota a stanovništvo do nacionalne tragedije. Razlika je što Srbiju zbog ovolike pljačke, povećanja javnog duga, suludih investicija koje omigućavaju javnu pljačku, uništenja poljoprivrede i domaće industrije i privrede, a sa najsiromašnijim stanovništvom u Evropi čeka mnogo gora sudbina, i od Grčke“, navela je ona.

Poručila je predsedniku države da „siromah ne pravi raskošnu svadbu, to je put u siguran bankrot“.

„Poslanička grupa Dveri-Patriotski blok zato, umesto sipanja pozajmljenog novca u stadione i ekspo centre, zahteva hitno obnavljanje svih porodilišta u Srbiji, dostojanstven tretman trudnica i porodilja, tražimo hitne odluke o besplatnim udžbenicima, prevozu i užini za sve đake u Srbiji i po 20.000 dinara porodici svakog đaka“, navela je Tamara Milenković-Kerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari