Na koliko stepeni treba podesiti frižider, zamrzivač i bojler da bi se uštedela energija? 1Foto: Shutterstock / Kartinkin77

Da li ste znali da najveću uštedu energije ostvarujete kada postavite temperaturu frižidera na četiri stepena, a zamrzivača na minus 18 stepeni?

Da bojler treba da podesite na 60 stepeni? Projekat „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID nastoji da serijom radionica to nauči učenike srednjih škola širom Srbije. Oni bi svoje znanje o energetskoj efikasnosti trebalo da prenesu dalje i time pomognu građanima da uštede energiju i novac kod kuće.

Rukovodilac projekata USAID-a Siniša Čađo kaže za RTS da u ovom krugu rade edukacije sa srednjoškolcima, kao i da su osnovci bili na njihovim radionicama u prvom krugu.

“Cilj je edukacija tih mladih ljudi kako uštedeti električnu energiju i kako biti savestan u potrošnji te energije. U ovom krugu sa srednjoškolcima radimo kao sa edukatorima, koji će sami posle toga nastaviti edukacije u svojim školama, u svojim sredinama i na taj način proširiti ta znanja što više u Srbiji”, objašnjava Čađo.

Ističe da se projekat realizuje u školama širom Srbije, kao i da učenici mogu i sami da se prijave, piše RTS.

“Ono što je dobro je da se učenici prijavljuju, znači da već postoji neki nivo interesovanja i predznanja o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije i na taj način dobijamo nekoga ko je zainteresovan za to da nauči više i da to svoje znanje podeli sa ostalima”, dodao je Čađo.

Navodi i da u projektu nisu samo srednje stručne škole koje su usko vezane za ovu oblast, već i gimnazije.

“Apsolutno svi su tu. Ono što je dobro što ove godine radimo sa srednjim školama je da na taj način pokušamo nekako da im damo neku ideju za fakultet. Klimatske promene, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije idu ruku pod ruku, pa možda da i kroz ove radionice dobiju ideju za neki svoj budući životni poziv”, poručuje Čađo.

Lužnjanin: Ideja je da idemo u korak sa svetom

Inženjerka elektrotehnike i računarstva Nina Lužnjanin, edukatorka za mlade na ovim radionicama, navodi da je se projektom “Bolja energija” bave važnom temom energetske efikasnosti koja je povezana sa globalnim zagrevanjem i ostalim problemima koje ima naša planeta.

“Kako je planeta zajedničko mesto za život, nama je svima u interesu da stvorimo što bolje uslove. Tako da, ovo je aktivnost koja se sprovodi kod nas, ali se sprovodi u celom svetu. To je ideja da mi idemo u korak sa svetom i da se sa svetom povezujemo”, dodaje Lužnjanin.

Poručuje da im je cilj da na radionicama određene stavove koje srednjoškolci imaju o energetskoj uštedi potvrde ili ih na odgovarajući način argumentuju.

Saveti za uštedu energije

Govoreći o tome koje su saveti za uštedu, Lužnjaninova kaže da postoji niz saveta koji ne narušavaju životni komfor, ali nam mogu pomoći da uštedimo:

– Obratite pažnju na energetske razrede kada kupujete uređaje, posebno velike potrošače. To su nalepnice koje stoje uglavnom u uglu proizvoda – od oznake „A“ do oznake „G.“ „A“ je najbolji izbor.

„Oni su u startu malo skuplji. Međutim, drastično donose uštedu kroz dugoročnu potrošnju, jer koriste mnogo manje električne energije”, navodi Lužnjanin.

– U kuhinji prilikom kuvanja treba da koristimo posudu koja je srazmerna grejnoj površini;

– Kada pečemo u rerni, možemo je isključiti 10 minuta pre kraja pečenja i iskoristiti tu toplotu;

– Frižider podesimo na 4 stepena, a zamrzivač na minus 18;

– Bojler podesimo na 60 stepeni;

– Postavimo LED sijalice u kući – one imaju 10 puta duži životni vek, a koriste mnogo manje električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari