G7 hoće da ograniči cenu ruske nafte do 5. decembra 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Grupa sedam država (G7) razmatra ograničavanje cene na rusku naftu koja se transportuje morskim putem.

Prema pisanju evropskih medija razmatra se da se odredi maksimalna cena od 65 do 70 dolara po barelu.
Ambasadori 27 EU zemalja pokušavaju da nađu zajedničko rešenje do kraja dana.

Mišljenja su za sada podeljena pošto se jedni zalažu na limitiranje cene na još nižem nivou, dok drugi smatraju da limit treba da bude viši.
Članice G7 nameravaju da donesu ograničenje na cene ruske nafte do 5. decembra u sklopu daljih sankcija protiv Ruske Federacije kako bi smanjili izvozne prihode ove zemlje.

„Poljska, Litvanija i Estonija smatraju ovu cenu previsokom jer oni žele da limit bude na nivou cene koštanja proizvodnje, dok Kipar, Grčka i Malta ocenjuju ovo preniskom cenom zbog rizika da se još smanji broj plovila pod njihovim zastavama koji transportuju naftu. Ovo bi moglo da znači da je G7 našla sredinu“, rekao je jedan evropski diplomata Rojtersu.

Jedine dve zemlje koje su se protivile ograničenju cene bile su Poljska i Mađarska.

Od 70 do 85 odsto ruskog izvoza nafte transportuje se tankerima. Ideja iza ograničavanja cene nafte je da se širom sveta zabrani prevoz tankerima, osiguranje i reosiguranje ovog tereta ukoliko se ruska nafta prodaje po višoj ceni od određene.

Ovo se može sprovesti jer je većina tankera i osiguravajućih kompanija stacionirano u G7 zemljama.

Poljska jer želi da ovu meru prati deveti paket sankcija prema Rusiji, a Mađarska jer smatra da ovo neće doprineti deeskalaciji sukoba u Ukrajini.

S obzirom da se cena proizvodnje nafte procenjuje na oko 20 dolara po barelu, ova cena bi i dalje omogućavala Rusiji profit od izvoza crnog zlata.

Na ove vesti tržište je reagovalo smanjenjem cene fjučersa za sledeći mesec nafte tipa Brent sa 87,3 na 86,54 dolara, dok se ruska nafta tipa Ural već prodaje sa diskontom, za oko 68 dolara za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari