Gas neće stići 15. oktobra do valjevske Toplane kako je to najavio predsednik Vučić 1Foto: Đorđe Đoković

 

„Do 15. oktobra gas neće stići do Toplane”, rekao je na sednici Skupštine grada direktor JKP Toplana Valjevo Janko Gagić odgovarajući na pitanje odbornika opozicionog Lokalnog fronta Željka Trifunovića, piše Portal Kolubarske.rs.

– Da li je istinita informacija koju je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić da će do 15. oktobra 2023. godine Toplana i kotlarnica Krušika biti povezane na gasovod i da će kao energent koristiti prirodni gas? Da li je to tačno ili nas je predsednik po ko zna koji put obmanuo? Da li je Toplana spremna za taj posao?”, upitao je Trifunović, prenose oni.

– Ne bih ulazio u to da li je neko rekao pa to nije tačno. Lično smatram da do 15. oktobra, što se tiče Toplane, gas neće stići. Možda neko drugi pozvaniji od mene može nešto više da kaže o tome, ja jedino mogu da kažem da ćemo i ove grejne sezone koristiti komprimovani gas. Što se tiče pitanja da li je Toplana spremna kada stigne gas, spremni smo, uz malu investiciju možemo se priključiti jer će ta merno-regulaciona stanica, koja bude vezana za Toplanu, biti u krugu Toplane, kazao je direktor Gagić.

Kolubarske, podsećaju, da je krajem juna ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na otvaranju proizvodnog pogona nemačke kompanije „Hansgrohe” u Valjevu, najavio da će do jeseni ove godine stići gas do Privredne zone, Toplane i Krušika.

– Do 15. oktobra stiže gas do privredne zone u Valjevu, do gradske Toplane i Krušika, dok će u drugoj fazi na gas biti priključene sve veće javne institucije i stambeni objekti. Valjevo je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a kada dobije gas od jeseni to više neće biti, najavio je Aleksandar Vučić.

Na sednici Skupštine grada, odbornik Jedinstvene Srbije Dragan Popović je rekao da, prema njegovim informacijama, postoji idejno rešenje trase gasovoda, kao i da će gasifikaciju finansirati JP „Srbija gas”.

– Prema projketu, od merno-regulacione stanice u Popučkama, jedan krak gasovoda bi išao ka Privrednoj zoni, drugi ka Toplani i Krušiku. Mislim da nije velika investicija od merno-regulacione stanice u Popučkama do Toplane. Trebalo bi već sada da otpočne posao u vezi eksproprijacije parcela preko kojih će proći gasovod, jer iz dosadašnjeg iskustva ta procedura dugo traje i usporava kapitalne investicije, poput izgradnje brzih traka Iverak-Lajkovac, upozorio je Popović, navode Kolubarske.

Direktor Toplane Janko Gagić je rekao da gasovod ne finansira JP „Srbija gas”, nego Valda Republike Srbije.

– Srbija gas će verovatno finansirati, i to će naplaćivati, gasovodnu mrežu u gradu. Malo se tu zapelo, nije to malo para od merno-regulacione stanice u Popučkama do Krušika. Ide se na zaključak Vlade i upravo treba da se izjasni oko iznosa, rekao je direktor JKP Toplana Valjevo Janko Gagić na sednici Skupštine grada u petak odgovarajući na pitanja odbornika u vezi sa gasifikacijom Valjeva, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari