Gasni interkonektor Srbija-Bugarska danas se pušta u probni rad 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska biće danas pušten u probni rad, u prisustvu predsednika Srbije, Bugarske i Azerbejžana, Aleksandra Vučića, Rumena Radeva i Ihama Alijeva.

Izgradnja gasovoda u Srbiji od 109 kilometara, od Niša do Dimitrovgrada, trajala je 12 meseci.

Troškovi izgradnje gasnog interkonektora bili su 85,5 miliona evra. Za taj projekat je Evropska unija dala bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra, Srbija je izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje, a 25 miliona evra je kredit Evropske investicione banke koji će otplaćivati Srbija.

Taj gasna interkonekcija omogućiće da Srbija dobija gas iz Azerbejdžana, a do sada je u Srbiju iz Bugarske gasovodom Blakanski tok stizao gas iz Rusije.

Gasovod Srbija-Bugarska, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dužine 170 kilometara, ima kapacitet 1,8 milijardi metara kubnih i njime mogu da se gasom iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona snabdevaju i zemlje centralne Evrope.

Na novom gasovodu su u Srbiji izgrađene četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama kod Niša, gde će se danas održati ceremonija obeležavanja početka rada gasnog intrkonektora.

Srbija sada ima mogućnost da iz Azerbejdžana dobija do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, a od 2027. godine te količine mogu se uvećati i do tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari