Ministarka energetike: U oktobru se očekuje kraj izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da se očekuje da u oktobru bude završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i da Srbija dobije još jednu gasnu rutu i pristup novim snabdevačima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) Emanuelom Žiofreom istakla da je taj projekat važna prekretnica za stabilnost i dalji razvoj energetskog sistema imajući u vidu da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa EU.

Đedović Handanović je navela da je cilj Srbije da diversifikuje svoje izvore snabdevanja i da Srbija pregovara sa Azerbejdžanom o količinama gasa koje može da uveze, jer bi Srbija iz te zemlje mogla da uveze i do trećine svojih trenutnih potreba.

Žiofre je podsetio na dobru saradnju Srbije sa EU na projektu gasnog interkonektora sa Bugarskom i istakao da diversifikacija izvora donosi veću sigurnost Srbiji.

Dodao je da je od vitalnog značaja da Srbija završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću
konkurenciju, za dobrobit građana.

Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji, rekao je Žiofre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari