Gasprom neće ponoviti prihod ostvaren u prošloj godini 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Gasprom nikada ranije nije imao toliki prihod kao 2021. godine, ali je već sada jasno da ovogodišnji rezultati neće biti ni blizu lanjskih, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Rezultati za 2021. godinu prate izuzetno visoke cene na međunarodnom tržištu. U proseku, vrednost izvezenog gasa iznosila je 298 dolara za 1.000 kubnih metara, što je udvostručenje u odnosu na 2020. U poslednjem kvartalu godine prosečna cena je naglo porasla na 517 dolara za 1.000 kubnih metara.

Gasprom je u 2021. godini proizveo 514,8 milijardi kubnih metara gasa, što je najveći obim u poslednjih 13 godina. Izvoz u EU i takozvano. „daleko inostranstvo“ iznosio je 185,1 milijardi kubnih metara gasa. Samo Nemačka, Turska i Italija povećale su uvoz za 10,5 odsto, odnosno 63 odsto i 20, odsto. Upravo je Arktik ključna proizvodna oblast Gasproma. Najveći deo polja kompanije nalazi se u okrugu Jamal Nenec, regiji koja se proteže u krajnje severno Karsko more. Prema dostupnim podacima, proizvodnja je u 2021. godini iznosila 617,5 milijardi kubnih metara “plavog energenta”, što je povećanje od 13 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Ali veliki deo ruskog arktičkog gasa koji proizvodi Gasprom uskoro će morati tražiti nove izvozne rute. Gasprom je sada u procesu analize posledica sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari