Gde je "Beograd na vodi" zapeo kada je u pitanju BAS? 1Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Grada Beograda odbacio je prvi zahtev Beograda na vodi za dobijanje lokacijskih uslova potrebnih za izgradnju na parcelama na kojima se sada nalazi Beogradska autobuska stanica (BAS).

Kako je Forbes Srbija pisao, Beograd na vodi je kao investitor podneo zahtev za dobijanje lokacijskih uslova 20. novembra. Međutim, gradska uprava je taj zahtev odbacila osam dana kasnije.

Kako se navodi u obrazloženju, uz zahtev je podneto Idejno rešenje za izdavanje lokacijskih uslova. Proverom da li je izrađeno u skladu sa Pravilnikom o sadržini, načinu i postupku izrade i načinu vršenja kontrole tehničke dokumentacije prema klasi i nameni objekta, službenici glavnog grada utvrdili su da sadrži nedostatke.

Najpre, u obrazloženju stoji da dostavljeni Projekat arhitekture, u pdf formatu, sadrži grešku i nije čitljiv.

Takođe, nije dostavljena grafička dokumentacija u dwf i dwg formatu.

Na kraju, investitoru je napomenuto da je tehničku dokumentaciju potrebno uraditi u skladu sa pravilnikom, koji je stupio na snagu 3. novembra ove godine.

Investitor ima mogućnost da jednom iskoristi pravo da podnese usaglašeni zahtev i otkloni sve utvrđene nedostatke, a da ne mora ponovo da podnosi dokumentaciju podnetu uz zahtev niti da ponovo plati administrativnu taksu.

Evidentno je da je Beograd na vodi ekspresno iskoristio to pravo.

Rešenje o odbacivanju zahteva za lokacijske uslove objavljen je 28. novembra u 14:23, a investitor je već za sat i po, tačnije u 16:00 istog dana, podneo zahtev za izdavanje lokacijskih uslova na osnovu usaglašenog zahteva. Postupak je i dalje u toku.

Kako smo pisali, postupkom je obuhvaćeno 12 parcela od kojih se na sedam nalazi parking za autobuse u susedstvu stanice (katastarska opština Savski Venac, parcele 1508/24, 1508/25, 1508/397, 1508/53, 1521, 1522 i 1523).

Ostalih pet pokrivaju prostor stanice. Zahtev je podnet za parcelu 462/2, na kojoj se nalazi jedna od zgrada stanice (pored parkinga za autobuse), kao i za parcelu 462/17 koja praktično obuhvata deo između dve stanične zgrade, gde se nalaze peroni i prostor kojim saobraćaju autobusi pri ulasku i izlasku sa stanice.

Preostale tri parcele obuhvaćene zahtevom su 473/4 na kojoj je druga stanična zgrada (koja „gleda“ na Ekonomski fakultet) i dve male parcele 473/22 i 473/5 pored ove zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari