Gde se u Srbiji najbrže prodaju stanovi, a gde najduže čekaju vlasnika? 1Foto: Pixabay/Belgrade_City

Broj kupoprodajnih ugovora u prvom kvartalu 2022. godine porastao je za 6,7 odsto, u odnosu na isti period 2021, a ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Na tržištu nekretnina oseća se da ponuda ne zadovoljava potražnju, koja konstantno raste, a analiza sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs pokazala je da da je prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju u Beogradu 66 dana i to za stanove u starogradnji.

Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu, na stranicama za prodaju oni se nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu, gde je 63 dana.

U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan. Na portalu 4zida.rs kažu da su apsolutni rekorderi, po vremenu najkraćeg oglašavanja, stanovi u starogradnji u Subotici – nakon što su oglašeni za prodaju, oni se na sajtu prosečno zadržavaju svega 34 dana.

“Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke tražnje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu. Zanimljivo je da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima, prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu je 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana”, kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs

Prosečno vreme oglašavanja stanova koji se prodaju u Beogradu u starogradnji je 66 dana, a najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana. Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici, prosečno su oglasima 57 dana.

Gde se u Srbiji najbrže prodaju stanovi, a gde najduže čekaju vlasnika? 2
4zida.rs

Učesnici na tržištu nekretnina, pogotovo agencije za promet nepokretnosti, osećaju pritisak potražnje i svedoče da na mnogim lokacijama ponuda ne zadovoljava potražnju. Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji.

U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra, pokazuju podaci RGZ. Kvadratni metar u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari